eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Még jobban nőtt a GDP, mint gondolták

A bruttó hazai termék (GDP) 4,2 százalékkal nőtt az első negyedévben az egy évvel korábbi alacsony szintről, még inkább, mint az előzetesen közölt 4,1 százalék - közölte szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint

a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 3,8, az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal nőtt.

A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások 3,0 százalékos és az ipar 6,8, ezen belül a feldolgozóiparé 7,8 százalékos növekedése járult hozzá. Az építőipar teljesítménye 25 százalékkal emelkedett. A mezőgazdaság hozzáadott értéke 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A bruttó hazai termék első negyedévi, 4,2 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 1,7, az ipar 1,6, az építőipar pedig 0,4 százalékponttal járult hozzá. A mezőgazdaság 0,2 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét.

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 2,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A bruttó állóeszköz-felhalmozás kiugró mértékben, 28,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának alacsony bázisát.

A végső fogyasztás 0,9, a bruttó felhalmozás 2,9 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,4 százalékponttal emelte a GDP első negyedévi növekedési ütemét.

Címlapról ajánljuk
Ömlik a támogatás az agráriumba: évi 160 milliárd forinttal bővülhet az ágazat jövedelme

Ömlik a támogatás az agráriumba: évi 160 milliárd forinttal bővülhet az ágazat jövedelme

Nagy érdeklődés kíséri az augusztusban kiírt agrár- és vidékfejlesztési pályázatokat – mondta a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az MBH Bank szakmai rendezvényén. Az ágazatba döntően hazai társfinanszírozással mintegy 1500 milliárdos fejlesztési forrás kerül 2027-ig, ezzel a számítások szerint évi 150-160 milliárd forint jövedelembővülés érhető el.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 15:11
×
×
×
×