eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Mégis vizsgálják a vagyonosodást

Mégis vizsgálják a vagyonosodást

Ráadásul nagy pontossággal dolgozhattak az ellenőrök egy lapinformáció szerint.

Noha hosszú ideig úgy tűnt, hogy a Nemzet Adó- és Vámhivatal (NAV) teljesen leállt a korábban szép bevételeket eredményező vagyonosodási vizsgálatokkal, a helyzet mégsem ez. A hivatal évkönyvéből kiderült ugyanis, hogy 587 ilyen eljárást folytattak le a NAV munkatársai 2016-ban.

Ez a szám azért meglepő, írta a Magyar Nemzet, mert egy tavaly márciusi közérdekűadat-igénylésükre még azt a választ küldte a NAV, hogy nincsenek adataik az évben addig indított vagyonosodási vizsgálatokról, az adóhivatalt államtitkári minőségben vezető Tállai András pedig egy hónappal később egyetlen eljárásról számolt be a lapnak.

Az évkönyv adataiból nem derül ki, de a cikkben szereplő értesülések szerint a revizorok nagy találati pontossággal dolgozhattak, mert

az eljárások mintegy 70 százaléka, több mint 400 vagyonosodási vizsgálat tárt fel eltitkolt jövedelmet a magánszemélyeknél,

a megállapított nettó adókülönbözet pedig jócskán meghaladta a 20 milliárd forintot.

Tíz éve még tömegével indította ezeket a vizsgálatokat az adóhivatal, azonban a 2010-es kormányváltás új szemléletet is eredményezett. Akkor a megközelítés az volt, hogy a vagyongyarapodási vizsgálat valóban megfelelő eszköz lehet az adóeltitkolás feltárására, azonban azt csak akkor kell megindítani, ha a magánszemély bevallott minimális adófizetési kötelezettsége nem állt arányban fényűző életvitelével. 2015 végén aztán a parlament úgy döntött, ilyen vizsgálatoknak csak büntetőeljárás esetén van helye.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×