eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Lezárulhat a magyar borászat egyik legkülönösebb pereskedése

Lezárulhat a magyar borászat egyik legkülönösebb pereskedése

Lezárulhat a Laposa-névvita: a Kúria végérvényesen elutasította a Bazaltbor-Badacsony Kft. „Laposa Badacsony" védjegy-bejelentését.

Evidencia lenne azt gondolni, hogy a saját márkanév használata minden körülmények között az azt létrehozó céget illeti meg. Ám vannak érdekes esetek, amilyen a badacsonyi Laposa családé is volt.

A Badacsonyi borvidéken dolgozó családi vállalkozást 1992-ben alapította Laposa József tájépítész és borász. A cég reputációja folyamatosan emelkedett, köszönhetően a hazai és a külföldi borversenyen elért eredményeknek, és a fogyasztók egyre szélesebb körű elégedettségének.

Lezárulhat a magyar borászat egyik legkülönösebb pereskedése

2008-ban Laposáék közös céget alapítottak egy nagyvállalkozóval, és az új vállalkozást Bazaltbor-Badacsony Szolgáltató Kft.-re keresztelték, de az alapítás után nem sokkal útjaik mégis elváltak. A Laposa márkanevet ennek ellenére továbbra is használó, (egyúttal a „Laposa Badacsony" ábrás védjegybejelentéssel élő) Bazaltbor-Badacsony Szolgáltató Kft. munkájában a család ezt követően semmilyen módon nem vett részt, így a 2011-es évjáratú borok elkészültében sem volt már szerepük.

A birtok vezetője, Laposa Bence ezzel egy időben ugyan visszavonta a Laposa márkanév használatára vonatkozó szóbeli engedélyt, ám annak használatával kapcsolatban többéves jogvita alakult ki.

Új fejlemény az ügyben, hogy a Kúria a közelmúltban megszületett határozatával a Bazaltbor-Badacsony Szolgáltató Kft. „Laposa Badacsony" ábrás védjegybejelentését végérvényesen elutasította. Az elutasítás oka, hogy a védjegybejelentés sértette Laposa József névviseléséhez fűződő jogát.

A Kúria indokolásából kiderül, hogy a Laposa családi név és a Laposa kereskedelmi név nem vált el egymástól, így a név használatára, illetve annak engedélyezésére továbbra is kizárólag a Laposa család jogosult.

További fontos adalék, hogy a Laposa család tagjai által indított külön perben az első fokú bíróság – nem jogerősen – eltiltotta a Bazaltbor-Badacsony Szolgáltató Kft.-t a „Laposa” megjelölés használatától.

A Laposa család a fentiek fényében bízik abban, hogy a jövőben a már jól ismert márkanevük alatt kizárólag a családi tulajdonban lévő borászati vállalkozásuk borai kerülnek majd kereskedelembe - olvasható a borászat közleményében.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×