eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Figyeljen, akkor is kaphat fontos levelet a NAV-tól, ha nem kérte!

Figyeljen, akkor is kaphat fontos levelet a NAV-tól, ha nem kérte!

Már több mint 400 ezer levelet kiküldött az adóhatóság, azaz a napokban ennyien vehetik át a személyi jövedelemadó tervezetüket - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője.

Kis Péter András hozzátette: 100 ezer olyan ügyfél van, akinek hiányzik valamilyen adat a bevallásából, és ezt kéri tőle az adóhatóság, és 270 ezren vannak azok, akiknek vagy befizetniük kell adót, vagy visszajár nekik.

Két csoportra lehet osztani azokat az embereket, akik a napokban levelet kapnak a NAV-tól. Az egyik csoport azoké, akik kérték, hogy a NAV postázza ki az elkészült szja-bevallási tervezetet. A másik csoport nem kérte, de a NAV látja, hogy valamilyen teendő lenne a bevallással, nem ártana azt átnézni. Ők esetleges nyilatkozatokat is kapnak, ha az adóhatóság úgy látja, hogy valamit muszáj megjelölni.

Nagyjából 100 ezren fognak levelet kapni olyanok, akiknél valamilyen anomália van. Az ő bevallásuk nem hibás, hanem a NAV szerint hiányos. Például ha valaki családi adókedvezményre jogosult, és április kivételével érvényesítették is, akkor most az adózónak kell megnéznie, hogy miért hiányzik a sorból az adott hónap.

Nagyjából 270 ezer embernek kell még plusz adót befizetni, vagy visszajár pénz és meg kell jelölni postacímet vagy bankszámlaszámot. Akiknek az adótartozása 200 ezer forint alatt van, azok kérhetnek részletfizetést, nekik elég lehet akár csak ezt megjelölni a bevallás melletti nyilatkozatban. Vannak olyanok is, akiknek több önkéntes pénztárba volt befizetésük, de nem jelölték meg, hogy a visszajáró adót melyik pénztárhoz kérik.

Ha csak ilyen döntéseket kell meghoznia az adózónak, akkor az adóhatóság küld minden tervezet mellé egy nyilatkozatot, és elegendő azt kitölteni és visszaküldeni.

Azoknak kell személyesen bemennie valakinek az adóhatóság kirendeltségeihez, ha valaki még nem nyitott ügyfélkaput (erre és az online ügyintézésre egyébként a májusi határidőig van lehetőség), és esetleg volt olyan jövedelme, ami nem szerepelt a bevallásban. Ilyen például az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem. Nekik az adóhatóság által elkészített bevallást mint egy sorvezetőt használva át kell másolnia és egy új bevallást kell készítenie a hiányzó adatokkal kiegészítve.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×