eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Szigorítja a büntetéseket a kormány az utakon

Szigorítja a büntetéseket a kormány az utakon

Közlekedési salátatörvényt készített elő a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, és számos ponton szigorítást hoz a jelenlegi szabályokhoz képest az utak mentén - vette észre a Napi.hu.

Az elmúlt időszakban több autópályán és közúton több mint 20 milliárd forintból épültek a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer állomásai. Ezek az automata érzékelők az út burkolatába építve mérik a kamionok súlyát, és az útdíjfizetésre is használt kamerarendszerrel összekapcsolva vaskos büntetések kiszabására használják majd.

A túlsúlyos járműveket közigazgatási bírsággal sújtanák, de az objektív felelősség rendszerében csak 10 ezer és 300 ezer forint közötti bírságokat lehet ma kiszabni. A túlsúlyos járművek esetében új tarifát hoznak létre:

minimum 100, de akár 800 ezer forintos büntetést

is fizethet a túlsúlyos kamion tulajdonosa, üzembentartója.

Egy másik, szintén a Napi.hu által fellelt új szabály az utak menti reklámtáblákat érinti. A 2015-ben született szabályozás megtiltotta a lakott területen kívüli közutak mellett az óriásplakátok elhelyezést, mert elvonhatják az autósok figyelmét. Ám maradt egy lyuk a jogszabályon:

nem lehetett szankcionálni a plakáthelykiadókat.

A most a kormány elé kerülő javaslat 100-500 ezer forint közötti - akár ismételhető - bírság kiszabását tenné lehetővé. A büntetést az a telektulajdonos fizetné, akinek a földjén áll a tiltott reklámtábla.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×