eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Így lesz Magyarország az elektromos és önvezető autók Mekkája

Így lesz Magyarország az elektromos és önvezető autók Mekkája

Május 19-én lesz az önvezető autók tesztelésére alkalmas zalaegerszegi pálya alapkőletétele, a munkálatok menetrend szerint haladnak - mondta az InfoRádiónak a gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár.

Lepsényi István  a Hungexpón, a Magyarok a világ járműgyártásában című tematikus kiállítás megnyitója után nyilatkozva az emobilitásról megjegyezte: még idén biztosítják, hogy Magyarország átjárható legyen elektromos autóval.

"A vezetéssegítő rendszerek olyan mértékben fejlődnek, hogy hamarosan átveszik a feladatokat a vezetőtől. Ezt az autonómjármű-fejlesztést a kormány a zalaegerszegi tesztpálya megépítésével fogja elősegíteni. A munkálatok menetrend szerint haladnak, már zajlik a tervezés, és bizonyos kivitelezési munkák is elkezdődtek" - mondta az államtitkár.

Az alapkőletétel idén május 19-re van ütemezve, és jövő év első negyedévében pedig két rész is megnyílik a tesztpályán. Az egyik szakaszon bizonyos hagyományos kísérleteket el lehet végezni (kormányzás, fékezés, manőverező képesség), és azokat is, amelyek az autonóm járművek bizonyos eseteit vizsgálják.

Ezen kívül az E76-os gyorsforgalmi út is olyan fejlesztéseket kap, amelyek elősegítik, hogy az autonóm járművek – természetesen szigorú ellenőrzéseket követően és a jogszabályoknak eleget téve – kimehetnek a normál közúti forgalomba.

A közelmúltban egyébként szándéknyilatkozatot írtak alá az önvezető járművek akadály nélküli közlekedéséről az EU-ban.

Átjárható ország

Az elektromos autókkal kapcsolatos következő fejlesztési célkitűzés az, hogy még idén szeretnénk elérni az ország átjárhatóságát. Ezért olyan villámtöltőket telepítenek elsősorban a sztrádák mellett, ahol 15-20 perc alatt feltölthetők lesznek az elektromos járművek. Biztosítják, hogy az alap töltőinfrastruktúra rendelkezésre álljon, így kényelmessé váljon a járművek használata.

Az államtitkár hozzátette: "nyitva van és valószínűleg egész évben elérhető lesz az elektromos járművek vásárlását támogató pályázat. Erre idén hárommilliárd forint áll rendelkezésre, ez az árak csökkenésével elég lesz a pályázat céljának elérésére".

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×