eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Kétezren mosták tisztára pénzüket a kormány jóváhagyásával

Több mint kétezren összesen 156 milliárd forintot mostak tisztára a stabilitás megtakarítási számlával. Mától még anonimabbá válik a piszkos pénz legalizálása a 10 százalékos adóteher mellett - írta a Világgazdaság.

Mától megszűnik a stabilitás megtakarítási számla (smsz). A szürke- és feketepénzek kifehérítésére kidolgozott konstrukciót 2014-ben vezették be, és a Blochamps Capital, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint tavaly év végéig összesen 2141-en éltek a felkínált lehetőséggel - tudta meg a Világgazdaság.

A számlát minimum 5 millió forinttal lehetett megnyitni, és kizárólag állampapírt lehet tartani rajta. Kilenc banknál lehetett szerződést kötni, ezeknél végül a valamivel több, mint kétezer ügyfél 155,6 milliárd forintot mosott tisztára. Ez a háztartásoknál lévő állampapír-állomány nagyjából 3,8 százaléka.

Ennél persze lényegesen több piszkos pénz lehet az országban, és külföldön is többet tarthatnak a magyarok. A szakértők úgy becsülik, külföldön 1000–2000 milliárd forint közötti ilyen megtakarítás parkolhat, Magyarországon belül pedig a szürkegazdaság méretét 6,5-7 ezermilliárd forintosra teszik. 

Az smsz népszerűsége évről évre nőtt. 2014-ben még csupán 610, egy évvel később már 721, tavaly pedig 810 számlát nyitottak. Abban az egyéves időtartamban különösen felpörgött a számlanyitások száma, amikor lehetővé tették, hogy már egy év után 10 százalékos adó mellett felvehessék az ügyfelek a pénzüket. 2015 közepe és 2016 közepe között emiatt 1065 számlát nyitottak, vagyis a kliensek fele ezekkel a feltételekkel mosta tisztára a pénzét, nagyjából 84,4 milliárd forintot. A többi ügyfélnek kamatadót kell fizetnie a megtakarítások után. Ha három éven belül veszik fel a pénzt, akkor a kamatadó kétszeresét vonják le a kifizetésből, ezt követően évről évre csökken a közteher. Három és négy év között a normál adó terheli a megtakarításokat, négy év után a normál adó felét kell befizetni, öt év után pedig adómentessé válik a pénz.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×