eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Vége a cafeteria-utalványok korszakának

A cafeteria területén is életbe léptek a változások, így több elem kikerült a béren kívüli juttatások köréből, helyüket újak vették át.

Miután az állam az Erzsébet-utalvány rendszerével több utalványokkal foglalkozó külföldi céget is háttérbe szorított, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, így 2016 március elején Orbán Viktor kormányfő bejelentette, hogy 2017-től átalakul a cafeteria.

Így több elem is kikerül a béren kívüli juttatások köréből. Például az Erzsébet-utalvány, a helyi utazásra szóló bérlet, az iskolarendszerű képzés, a munkahelyi étkeztetés és az önkéntes pénztári hozzájárulás is egyes meghatározott juttatásként lesz adóköteles. Ezek közterhe összesen mintegy 43 százalék lesz.

A munkaadóknak az új rendszer miatt alaposabban át kell gondolniuk a béren kívüli juttatásokat – mondta Fata László cafeteria-szakértő.

„Sok olyan juttatás, amit megszoktunk eddig, nem lesz már olyan kedvező adózású. Jönnek új juttatások az adómentes juttatások között – jellemzően a munkáltatói mobilitás és a családcentrikus juttatások erősödnek majd. A munkáltatónak át kell gondolnia a már meglévő rendszereket is olyan szempontból, hogy milyen céllal használják ezt a juttatási rendszert” - mondta a cafeteria-szakértő.

A változások után mostantól köztehermentesen lehet majd belépőt adni sportrendezvényekre, sportlétesítmények használatára, és évi 50 ezer forintig kulturális rendezvényekre.

Mentesül a közterhek alól az óvodai, bölcsődei ellátás, a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, valamint az albérleti támogatás.

Mostantól új elem a cafeteria-rendszerben a 100 ezer forint összegű pénzjuttatás, amely készpénz vagy átutalás formájában adható, utalványra azonban nem válható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Megjelent a McKinsey legfrissebb autóipari trendekre vonatkozó globális fogyasztói felmérése, amelyben több izgalmas megállapítás is található. Természetesen az anyag gerincét az elektromos autózás teszi ki, erre vonatkozik a legtöbb kérdés, és az látszik, hogy a fogyasztók egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak az elektromos autók vásárlására, de többek között a töltéssel és a költségekkel kapcsolatos vélt vagy valós aggályok továbbra is komoly korlátot jelentenek. A felmérés ezen felül megállapítja azt is, hogy globálisan az EV-tulajok 29 százaléka akar visszaváltani belső égésű motoros autóra, míg az USA-ban ez az arány közelíti az 50 százalékot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×