eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Orbán: a következő évek nagy sikertörténete Közép-Európa lesz

A jövő, az üzlet, a profit és a gazdasági lehetőségek Közép-Európában vannak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a szerbiai Nisben, a magyar-szerb üzleti fórumon. Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a jó politikai kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta a gazdasági együttműködés szempontjából.

A magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó alkalmából rendezett fórumon a magyar miniszterelnök kiemelte: a következő évek nagy sikertörténete Közép-Európa, a visegrádi országcsoport (V4) lesz, itt vannak és lesznek az igazi nagy gazdasági lehetőségek, amelyekhez Szerbia is kapcsolódhat.

Hangsúlyozta: soha ilyen jó nem volt még a magyar-szerb politikai kapcsolatrendszer. Az elmúlt két-három évben Szerbia sikeresen konszolidálta pénzügyeit, gazdasága stabil lábakon áll, jó növekedési esélyekkel - mutatott rá. Hozzátette: Magyarország 2010 után mélyről indult, de mára eljutott oda, hogy már az 5 százalékhoz közelítő gazdasági növekedéshez szükséges eszközökről lehet beszélni, komoly gazdasági potenciál halmozódott fel az országban.

Orbán Viktor szerint aligha találni olyan időszakot a két nép történetében, amikor olyan kiegyensúlyozottak, erősek és barátiak voltak a kapcsolataik, mint most. Ez nem magától, vagy a szerencsének köszönhetően alakult így, sokan nagyon sokat dolgoztak ezért, köztük a szerb kormány és miniszterelnök is - tette hozzá.

Felidézte: korábban nem sok reményre adtak okot a szerb gazdasági mutatók, de inkább egymás ismeretére kell hagyatkoznunk, és mi látjuk a másikban lakozó tehetséget, Magyarországról nézve Szerbia pedig mindig is lehetőségként élt bennünk.

A miniszterelnök azt ajánlotta a magyar üzletembereknek: "tegyék fel a térképre ismét Szerbiát", de ne csak a Vajdaságot és Belgrádot, hanem az egész országot. Szerbia gazdasága felívelő pályán van, pedig nem tagja az EU-nak - mutatott rá.

Közölte: az ország gazdasági növekedése így is tekintélyes, Magyarország pedig támogatja az uniós csatlakozását, amely újabb lehetőségeket nyit meg. Hosszú távon kiszámítható üzleti lehetőséghez jut, aki most a szerb piacon megveti a lábát - jelentette ki Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy gazdaságfejlesztési eszközökkel segítik az együttműködést, így 61 millió eurós pénzügyi alappal, hitelkerettel támogatják a magyar-szerb gazdasági együttműködésben részt vevő cégeket, és ha a keret kimerül, akkor annak forrásait nagyságrendekkel is képesek megnövelni.

A kormányfő úgy vélte, vége annak a korszaknak, amikor csak egymás rovására lehetett üzletet tető alá hozni, bátran lehet keresni a kapcsolatokat, meg lehet találni azokat a pontokat, amelyek mindkét országnak előnyösek, ez már a visegrádi csoportban is látható.

Orbán Viktor a szerb üzletembereknek azt mondta, hogy szeretnék, ha a szerb tőke megjelenne Magyarországon is, mert erre szükség van a hosszú távon békés és kiegyensúlyozott kétoldalú kapcsolatokhoz. Úgy látja, hiányzik egy nagy kiemelt zászlóshajó projekt, de ha a Budapest-Belgrád vasútvonalat végre sikerül kivitelezési állapotba juttatni, az töltheti be ezt a szerepet, bátorítva a további beruházásokat is.

A szerb kormányfő kifejtette: Szerbia az elmúlt két évben hatalmas fejlődést ért el a nemzetközi értékelések szerint is, sikerült csökkenteniük a bürokráciát, felgyorsították az engedélyek kiadását, lehetővé tették a gyorsabb üzletkötést. A szerb gazdaság jelentősen bővül, jövőre 3,5 százalékos növekedést terveznek - tette hozzá.

Mint mondta, most a fejlesztés diverzifikálása a cél, a fogyasztást és a kiskereskedelmi forgalmat szeretnék növelni. A következő években fel szeretnének zárkózni Magyarországhoz és a hasonló országokhoz - magyarázta.

A szerb kormányfő szerint fontos cél a beruházások vonzása. Országa legnagyobb előnyeként az olcsó, jól képzett munkaerőt említette, és kijelentette: itt vannak a legkedvezőbb feltételek a beruházásokra.

Aleksandar Vucic egyúttal bátorította a szerb vállalkozókat a magyarországi beruházásokra, mert - mint mondta - ezzel erősítik a kétoldalú kapcsolatokat és a két ország közötti bizalmat.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×