eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Magyar bankok osztályzatait javította a Moody's

Magyar bankok osztályzatait javította hétfőn a Moody's Investors Service.

A hétfő éjjel Londonban bejelentett lépést a cég elsősorban a magyar gazdaság javuló működési környezetével, valamint a szuverén és szub-szuverén adóskockázat közötti szoros korrelációval indokolta.

Az MPSE közölte, hogy Budapest adósbesorolását az eddigi "Ba1"-ről egy fokozattal "Baa3"-ra javította. Az új osztályzat besorolása stabil.

A lépés közvetlen előzményeként a Moody's globális hitelminősítési szolgálata, a Moody's Investors Service pénteken a magyar államadós-besorolást is ugyanilyen mértékben, "Ba1" szintről egy fokozattal stabil kilátású "Baa3"-ra javította, visszaemelve ezzel Magyarországot a befektetésre ajánlott szuverén besorolási kategóriába.

A fővárosi besorolás javításához fűzött indoklásában az MPSE kiemelte, hogy megítélése szerint Budapest hitelképessége szorosan kapcsolódik Magyarországéhoz, mivel a magyar önkormányzatok bevételei függnek az országos szintű makrogazdasági és költségvetési teljesítménytől.

A Moody's várakozása szerint az aránylag jó nemzetgazdasági szintű növekedés fenntartható, és ez a központi kormányzati juttatások növekedését eredményezi, ami kedvezően hat majd a fővárosi bevételekre.

A cég szerint a budapesti adósbesorolást továbbra is alátámasztja a főváros megfontolt költségvetés-kezelési gyakorlata, amely a működési szintű pénzügyi egyenleg szilárd többleteiben és a jó pénzügyi teljesítményben is megmutatkozik, mindez pedig a város erőteljes likviditási helyzetének egyik pillére.

A budapesti osztályzat meghatározó tényezői között van emellett a város döntő fontosságú szerepe a nemzetgazdaság teljesítményében, valamint a nagyon alacsony adósság, amely 2015-re a működési bevételek 3 százalékára esett vissza a 2012-ben mért 97 százalékról, az önkormányzati pénzügyek konszolidációját - és ezen belül a közadósság csökkentését - célzó kormányzati döntés eredményeként - áll a Moody's elemzésében.

A cég szerint a besorolás másrészről az "ambiciózus" budapesti beruházási kiadási terveket is tükrözi, amelyek középtávon valószínűleg az adósság jelentős növekedésével járnak majd. A budapesti osztályzat mindemellett tükrözi a tömegközlekedés finanszírozásából eredő költségvetési nyomást, és azt is, hogy a fővárosnak a jelenlegi keretek között csak korlátozott ellenőrzése van saját működési bevételei felett - áll a Moody's elemzésében.

A cég hangsúlyozza, hogy Budapest további felminősítéséhez a magyar államadós-osztályzat újabb javítására lenne szükség, és arra, hogy folytatódjék a főváros szilárd költségvetési teljesítménye, kordában tartott adósságállomány mellett.

A Moody's szerint a magyar szuverén adósbesorolás bármilyen esetleges romlása ugyancsak érintené a budapesti osztályzatot. Hatással lenne emellett Budapest besorolására az is, ha a tömegközlekedés finanszírozásából eredő költségvetési nyomás érzékelhető mértékben növekedne, és emiatt romlana a főváros működési teljesítménye, vagy hirtelen a jelenlegi előrejelzéseket meghaladó mértékben emelkedne az adósságállomány.

A magyar államadós-besorolás minapi felminősítésével közvetlen összefüggésben a Moody's hétfőn magyar bankok osztályzatait is javította. A hitelminősítő által hétfő este Londonban külön bejelentett bankosztályzati lépések az MFB, az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank és a K&H Bank besorolásait érintették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×