eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Megvette a Mol az Agip-kutakat

A Mol-csoport lezárta az olasz Eni magyar leányvállalatának megvásárlását, ezáltal újabb 173 Agip márkanév alatt üzemeltetett töltőállomás került a társasághoz - mondta az InfoRádióban Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója.

„Ez a töltőállomás-hálózat nagyon jól kiegészíti a Mol hálózatát az autópályákon, illetve Budapesten. Már minden negyedik töltőállomás a céghez tartozik, a Mol csak Magyarországon 537 kúttal üzemel, regionálisan pedig több mint kétezer töltőállomásunk van, különböző neveken – INA, Slovnaft, Tifon -, Közép-Kelet Európából a Fekete-tengerig elérhető a töltőállomásainkkal” - mondta Fasimon Sándor.

A Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a cég sajtótájékoztatóján elmondta, a Mol-csoport az elmúlt két évben mintegy 450 töltőállomást vett át Kelet-Közép-Európában, közülük csaknem 400-at az Enitől. Korábban a cég Csehországban 125, Szlovákiában 41, Romániában 42, Szlovéniában 17 Agip töltőállomást szerzett. A bővüléssel a Mol kiskereskedelmi hálózata piacvezető Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban. Második helyen áll Csehországban, harmadikon Romániában és Szlovéniában. A terjeszkedés eredményeképpen 4,3 milliárdról 5,4 milliárd literre növekedett az éves üzemanyag-értékesítés.

A most lezárt felvásárlás az Eni Hungária Zrt. nagykereskedelmi tevékenységére és a kiskereskedelmi hálózatra terjed ki, a kenőanyag nagykereskedelmi üzlete nem képezte a megállapodás részét - olvasható a Mol közleményében.

Fasimon Sándor a tranzakció árát üzleti titokra hivatkozva nem közölte, azt viszont elmondta, hogy a felvásárolt benzinkutak Mol márkanév alatt működnek majd, az összes Agip kút átalakítása legkésőbb 2017 végéig elkészül.

Több állomás a Fresh Corner koncepció szerint működik majd, amelynek lényege, hogy a benzinkutakat egyfajta kiskereskedelmi ponttá alakítják át, ahol az ügyfelek a tankolás mellett be is vásárolhatnak. Magyarországon mintegy 50 ilyen kút üzemel, és egy-két éven belül további 300 átalakítása várható a 8 országban – jelezte a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója.

Fasimon Sándor hozzátette, a Mol-csoport jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. Négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2 ezer töltőállomást foglal magában Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

Az Eni International B.V. leányvállalatainak megvásárlását 2014-ben kezdte el a vállalat, az utóbbi két év akvizícióival tovább növelte piaci részesedését, és a finomítás-kereskedelem (downstream) üzletágának eredményét.

A downstream üzletág az idei első negyedévben 93 milliárd forintos - újrabeszerzési árakkal becsült - kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el, ami rekordszintű teljesítmény volt az első három hónapot tekintve, 22 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Az eredmény elsősorban a kedvező iparági környezet hatására csaknem megduplázódó petrolkémiai hozzájárulásnak köszönhető, valamint a kiskereskedelem EBITDA-ja is jelentősen, 31 százalékkal nőtt éves összehasonlításban - írta első negyedéves jelentésében a Mol.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×