eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Európában is építene giga-akkumulátorgyárat a Tesla

A Tesla Európában és Kínában, valamint máshol Ázsiában is tervez óriás akkumulátorgyárakat építeni - jelentette be Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szombaton, a nevadai sivatagban épülő első ilyen óriás akkumulátorgyár, a Gigafactory szerkezetkész állapota alkalmából tartott ünnepségen.

A tervezett üzemekben az akkumulátorok mellett autók is készülnének majd. "Az egyik oldalon bemegy a nyersanyag, a másik oldalon kijön az autó" - mondta Elon Musk. A Tesla gyárai tulajdonképpen "gépeket építő gépek" - mutatott rá. A Tesla Gigafactory gyára két éve készül a japán Panasonic elektronikai konszernnel együttműködésben, és 14 százalékban már kész - mondta Elon Musk. Az üzem jövőre kezdi meg az akkumulátorok gyártását, pár éven belül pedig kapacitása felér majd a világ fennmaradó részének kapacitásával. Az akkumulátorgyárak dollármilliárdos beruházást igényelnek, de az elektromos autók terjedése miatt már a hagyományos autógyárak is fontolóra vették ilyenek építését. Nem mindegyikük hisz azonban abban, hogy a technológiai versenyből a Tesla által választott lítium-ion akkumulátorok kerülnek ki győztesen. A Gigafactory a kulcseleme a Tesla növekedési stratégiájának. A Tesla a tavalyi 50 ezerről 2018-ig 500 ezerre tervezi növelni a gyártott elektromos autók számát. Az autók mellett a Tesla háztartási energiatároló és ellátó rendszereket is gyárt, amelyek Musk elmondása szerint végső soron szintén az elektromos mobilitás terjedését segítik elő. Elon Musk a Gigafactory méreteit a tőle nem szokatlan módon azzal érzékeltette, hogy "elférne benne száz Boeing 747-es jumbo-jet vagy 50 milliárd hörcsög". Az üzem teljes mértékben megújuló energiaforrásokra, ezek között szél-, nap- és geotermikus energiára támaszkodik majd - tette hozzá.

A Tesla célja változatlanul olyan, önállóan is navigáló autó kifejlesztése, amelyik Musk megfogalmazása szerint "tízszer jobban vezet, mint az ember, és még a pokémonokat is befogja neki".

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×