eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Szigoríthatják a zöld rendszámhoz való jutás feltételeit

Szigoríthatják a zöld rendszámhoz való jutás feltételeit

Országosan 50 gyorstöltő állomást hoz létre a kormány, hogy keresztülutazható legyen az ország elektromos autóval is - mondta egy e-mobilitási konferencia után a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Lepsényi István hozzátette: elképzelhető, hogy az év második felében - a tapasztalatok alapján - módosítják a zöld rendszámhoz jutás feltételeit is.

„Nagyon jól halad Magyarország az e-mobilitás területén, hiszen a közép-európai országok közül egyedül Magyarország dolgozta ki az e-mobilitással kapcsolatos középtávú tervét, az úgynevezett Jedlik-tervet. Így összehangolt feladatot tud végrehajtani, aminek bizonyos elemeit már az elmúlt évben megcsináltuk – bizonyos kedvezmények, jogszabályok változtatása” - hangsúlyozta az államtitkár.

„Most készülünk a következő nagy lépésre, a töltők szisztematikus telepítésére” - közölte.

Szigoríthatják a zöld rendszámhoz való jutás feltételeit

Közölte, hogy azért nem indították még el a nagy léptékű telepítést, mert egy olyan térképet szeretnének kidolgozni, hogy optimalizálják, hova kerüljenek azok a villámtöltők, amelyek segítségével első lépésben Magyarország teljesen átjárható lesz elektromos járművel. Ehhez a mostani számításuk szerint körülbelül 50 villámtöltő kell.

„Magyarország átjárhatóságához elsősorban az autópályák és a kiemelt turistaközpontok területére kell telepíteni töltőket, mivel akik átsuhannak Magyarországon, általában autópályán mennek. A városokon belül pedig az önkormányzatokat készítjük fel arra, hogy hamarosan megjelenik az a pályázatunk, amely segít abban, hogy az önkormányzatok telepítsenek a városokon belül töltőállomásokat” - ismertette Lepsényi István.

„Ma már 800 elektromos, hibrid – elektromosan is működő – autó van Magyarországon. A számokban az utóbbi időben már érzünk egy dinamikusabb növekedést. Az elképzeléseink szerint 2020-ra ezeknek a járműveknek a száma meg kell, hogy haladja az 50 ezer darabot” - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Arra a kérdésre, hogy ebben a körben továbbra is benne lesznek a hibridek is – mivel nemrég vita alakult ki arról, hogy miért kap zöld rendszámot az a hibrid autó, amiben nagyon kicsi teljesítményű a villanymotor és egy hatalmas hagyományos benzinmotor van mellette – Lepsényi István úgy válaszolt, dolgozunk azon, hogy a zöld rendszám vonatkozásában kell-e bármit is változtatnunk.

„Jelen pillanatban a plug-in hibridek általában 40-50 kilométert tudnak menni csak az akkumulátorra alapozva. Ez esetenként felveti azt a kérdést, hogy egy ilyen plug-in hibrid emissziós kibocsátása – főleg, ha egy nagy teljesítményű motor van benne, amely egy nagy testű kocsit mozgat – magasabb lehet, mint amit mi szeretnénk” - fogalmazott a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×