eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Gyurcsány: "Ahol lépünk, ott nagyobbat kell lépni"

Az adótanácsadók többsége a négyszázalékos különadó megszüntetését és a munkáltatókat terhelő társadalombiztosítási járulékok csökkentését javasolja - mondta a miniszterelnök, miután adószakértőkkel tárgyalt.

Adószakértőkkel tárgyalt a miniszterelnök, aki atalálkozó után kijelentette: az adórendszer érdemi és jelentős egyszerűsítésével valamennyi adótanácsadó, illetve adószakértő egyetért.

Az adózók 60 százaléka havi 150 ezer forintnál kevesebb jövedelmet vall be, az adózók 30 százaléka 150-300 ezer forint közötti jövedelmet, havi 300 ezer felettit az adózók 10 százaléka - ismertette a 2007. évi adatokat Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök - meghallgatva a megbeszélésén jelenlévő adótanácsadók és adószakértők véleményét - elmondta: az adónemek csökkentése és az egykulcsos adó bevezetése vitatott kérdés, ugyanakkor több szakértő szerint a helyi iparűzési adó fokozatos kivezetése a rendszerből kívánatosnak tűnik.

"Ahol lépünk, ott nagyobbat kell lépni" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: megfontolandó a jelenlévő adótanácsadóknak az a véleménye, hogy fontosabb a 2009 januárjától életbe lépő változtatások alapos kidolgozása, mint a törvények nyári kihirdetése.Általános vita

Az adószakértők és a miniszterelnök tanácskozásán nemcsak a korábban előterjesztett három, lehetséges javaslatról beszéltek a felek: a szakemberek elmondhatták, hogy általánosságban milyen javaslataik vannak az adórendszer átalakítására - tájékoztatta az InfoRádiót a megbeszélés után a Deloitte elnök-vezérigazgatója.

A Oszkó Péter úgy véli: a fő kérdés az, hogy javítható-e a versenyképesség a lakosság rovására, lehet-e tehát áfa-emelésről vagy az ingatlanadóról beszélni.

Az adószakértők szerint - magyarázta a Deloitte elnök-vezérigazgatója - nem kellene tabutémának tekinteni, hogy egy ésszerű, és a versenyképességet javító adószerkezet-átalakításkor akadhatnak olyanok, akik a továbbiakban több adót fizetnek.

Üzenet

A járulékcsökkentés mértékével kapcsolatban nem hangzott el konkrét összeg - közölte Oszkó Péter, hozzátéve: a szakértői oldal azt hangsúlyozta, hogy egy apró változtatásnak nem lenne érdemi hatása, ám azt a negatív üzenetet hordozná, hogy a kormányzatnak nincs érdemi módosítási szándéka.

Annak lehet pozitív üzenete, ha a kormány érdemben, akár radikálisan - 5-10 százalékkal - hajlandó csökkenteni a foglalkoztatottak adóterhelését - mondta Oszkó Péter. A szakértő szerint ez nem csupán járulékcsökkentést jelentene: ezzel párhuzamosan számos kiskaput is fel kell számolni, és a rendszert úgy átalakítani, hogy a teher igazságosabban legyen elosztható.

Erről szól a korábban bejelentett csomag harmadik javaslata, amely ezt csak a minimálbér kétszereséig, illetve egy bizonyos foglalkoztatotti számig tenné lehetővé.

A Deloitte elnök-vezérigazgatója szerint a szakma megosztott ebben a kérdésben. Oszkó Péter úgy véli: ez kis lépés lenne, és nem annak a rétegnek kedvezne, amely most túlzott adóterheket visel. Az intézkedés inkább negatív üzenetet hordoz: újabb kedvezményeket ad és kiskapukat nyit, ahelyett, hogy egyenlőbben és méltányosabban próbálná elosztani a terhelést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy korszaka ez a tojásnak – sokat eszünk belőle

Nagy korszaka ez a tojásnak – sokat eszünk belőle

A kilencvenes években tapasztalt mélypont óta folyamatosan nő a tojásfogyasztás Magyarországon, ezt a termék vásárlását népszerűsítő kampányok is segítik – mondta az InfoRádióban a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetség alelnöke, Pákozd Gergely.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 15:11
×
×
×
×