eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Lassuló gazdasági növekedés, gyorsuló infláció

Lassuló világgazdasági növekedésre és magasabb inflációra lehet számítani a következő években - mondta el az InfoRádióban a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. Duronelly Péter szerint az amerikai gazdaság lassulásának hatását tompítja, hogy az Amerikába exportáló országok a kivitel helyett a belső fogyasztást fogják növelni.

Az amerikai és a világgazdaság is jelentős változások előtt áll - mondta a szakértő, aki szerint az amerikai lakossági fogyasztás növekedése drámaian lelassul a jövőben, de az is elképzelhető, hogy a növekedés megáll.

Mindez maga után vonja, hogy egyre kevesebbet fognak importálni a tengerentúlon, ez pedig számos, az exportra épülő gazdaság számára azt jelenti: fejlődésüknek új irányt kell találniuk. Ilyenek a délkelet-ázsiai és az olajtermelő országok.

Megoldás lehet számukra a belső fogyasztás növekedése. Kínában például a lakosság ugyan nagyon szegény, a jegybanknak azonban hatalmas mennyiségű devizatartaléka van.

Azaz van pénzük arra, hogy az export helyet beindítsanak egy másik motort, amely húzhatja a gazdaságot. Infrastrukturális beruházásokat ugyanis tudnak majd finanszírozni, és arra is lehetőségük lesz, hogy növeljék külföldi befektetéseiket.

Rámutatott: például Angolában, ahol az olajtermelés felfutása várható a jövőben, Kína az egyik legnagyobb befektető.

Duronelly Péter összegezve elmondta: a növekedés nem fog jelentősen visszaesni, de a világgazdaság szerkezete átalakul a jövőben. Alapvetően az állami pénzekből megrendelt beruházások indukálják majd a növekedést.

Egy másik változás lesz, hogy míg az utóbbi években gyors növekedés volt jellemző, viszonylag alacsony infláció mellett, addig a következőkben gyorsabban emelkedő inflációra és lassuló gazdasági növekedésre számíthatunk a világban.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×