eur:
401.6
usd:
364.16
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

A FED 75 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot

Ülésezett és rendkívüli kamatvágást jelentett be az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A piaci várakozásoknak megfelelően 75 bázisponttal, 3 és fél százalékra mérsékelte az irányadó rátát az intézmény.

Nem igazolódtak be viszont azon piaci híresztelések, hogy összehangolt kamatcsökkentési sorozatot jelentenek ma be a főbb jegybankok - a Fed mellett a Bank of England és az Európai Központi Bank.

Az amerikai kamatvágás hírére azonnali rendkívül pozitív piaci reakciók indultak el világszerte.

A részvénypiac a bejelentésre óriási emelkedéssel reagált, a frankfurti DAX index a korábbi 200 pontos veszteségből pluszba fordult, az amerikai határidős indexek pedig szintén mintegy 200 ponttal emelkedtek a bejelentést megelőző értékekhez képest.

Magyarországon a BUX index - amely délelőtt még 5 százalékos mínuszban is járt - már csaknem pluszban tartózkodik. A MOL már mintegy 2 százalékos emelkedést mutat a hétfői záróértékéhez képest, mely teljesítményt az is segítette, hogy az olajcég bejelentette: októberig folytatja tőkeoptimalizációs programját.

A sajátrészvény-vásárlásokkal és az esetleges felvásárlással kapcsolatos spekulációk ezzel újra felerősödhetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma az ázsiai tőzsdéken vegyes volt a piaci hangulat, és nagy negatív fordulat volt látható a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európára is átterjedt a mérsékelten negatív befektetői légkör, estek az indexek, aztán a nyitást követően a vezető amerikai indexek is süllyedtek. Ebben szerepe lehetett a vártnál erősebb amerikai ISM szolgáltatói BMI-nek is, ami lassabb Fed kamatcsökkentést vetít előre, és annak is, hogy az iráni rakétacsapások miatt Izrael az iráni olajlétesítmények elleni csapást egyeztet az Egyesült Államokkal. Az is lényeges lehetett még, hogy a pénteki, kiemelt jelentőségű átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés előtt óvatossabbak voltak a befektetők az új pozíciók felvételével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×