eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga

Londonban nem várnak magyar kamatcsökkentést

Londoni elemzők 7,2-7,5 százalék közé teszik a 2007 decemberi magyarországi inflációt. Többségük idén az első félévben nem vár kamatcsökkentést. A Központi Statisztikai Hivatal kedden teszi közzé a decemberi inflációs adatokat.

Az MTI által megkérdezett, illetve szemlézett 9 nagy londoni befektetési ház elemzői viszonylag szűk: sávban 7,2-7,5 százalékban valószínűsítik a decemberi infláció mértékét. Az előrejelzések átlaga 7,31 százalék.

A leginkább borúlátó a Dresdner Kleinwort 7,5 százalékos várakozásával. A ház feltörekvő piaci közgazdásza arra alapozza előrejelzését, hogy decemberben az élelmiszer- és az üzemanyagárak a szokásosnál nagyobb ütemben nőttek. Az elemzés szerint, ha a forint nem kerül nyomás alá, akkor nem várható az első félévben kamatcsökkentés.

A leginkább derűlátó a londoni házak között a Goldman Sachs, amely az előrejelzési sáv aljára, 7,2 százalékra jósolja a 12 havi decemberi inflációt. Ez a cég sem valószínűsített jegybanki kamatmódosítást az idei első félévre, hivatkozva a még mindig magas inflációra és "a potenciálisan gyengülő" globális kockázatkerülési hajlamra.

A 2. legmagasabb uniós kamatláb

A Barclays Capital befektetési ház 7,3 százalékos decemberi infláció mellett viszont már februárra kamatcsökkentést vár, és az első negyedév végére 7,25 százalékos jegybanki alapkamatot valószínűsít.

A Magyarországon irányadó kamatláb a második legmagasabb az Európai Unióban. A londoni elemzők többségének véleménye szerint a magas inflációtól való félelem miatt akár még félévig is 7,5 százalékon tarthatja a monetáris tanács a jegybanki alapkamatot. Abban több elemző is egyetért, hogy a decemberi infláció mértékét leginkább az élelmiszerek és az üzemanyag árának emelkedése befolyásolta.

A központi Statisztikai Hivatal kedden teszi közzé a decemberi fogyasztói áremelkedésre vonatkozó adatokat.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×