eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Rábólintottak a Richter részvényesei a vásárlásra

A Richter Gedeon Nyrt. rendkívüli közgyűlésén a részvényesek jóváhagyták a lengyel Polpharma csaknem teljes tulajdonának megszerzéséről szóló szerződést.

A Richter Gedeon Nyrt. keddi rendkívüli közgyűlésén 99,8 százalékos szavazati arányban jóváhagyták az Amszterdamban bejegyzett Genefar BV-vel kötött szerződést a lengyel Polpharma S.A. 99,65 százalékának megszerzéséről új kibocsátású részvények ellenében.

A 231 milliárd forint értékű ügylet révén a Richter a közép-kelet-európai régió vezető gyártója lesz és a második legnagyobb a lengyel gyógyszerpiacon. A közgyűlésen a részvényesek tudomásul vették az oroszországi Akrihin gyógyszercég megvásárlásáról kötött szerződést is.

Közben a Budapesti Értéktőzsdén szárnyaltak a Richter részvényei; az árfolyam 3,3 százalékkal került feljebb, a nap végén a társaság papírjaival 41200 forinton kereskedtek.

Korábban a Richter vezérigazgatója az InfoRádióban azt mondta: a tranzakció értéke meghaladja a 231 milliárd forintot.

A társulás új részvények kibocsátásával jön létre, melynek következtében a Polpharma tulajdonosa, a Genefar 25 százalékos tulajdonos lesz a társaságban, a Richter cserébe a Polpharma 99,65 százalékos tulajdonosa lesz.

Bogsch Erik szerint szívesen használták volna a cég készpénzállományát erre az akvizícióra, de a Genefar kifejezett ragaszkodott a Richter-részvényekhez, így egy zártkörű kibocsátás alapján kap majd a magyar vállalat papírjaiból.

A vezérigazgató hangsúlyozta: a régióban egyértelműen Lengyelország a legnagyobb piac, ahol a Polpharma a második legnagyobb cég, 5,4 százalékos piaci részesedéssel.

Az üzletember szerint a tranzakció lehetővé teszi, hogy a Richter vezető szerepe megmaradjon Magyarországon, emellett pedig megmarad a további terjeszkedés lehetősége, mind a terápiás területeken, mind földrajzilag.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×