eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

A Kopint-Tárki csökkentette GDP-előrejelzését

Idén 1,5, jövőre pedig 2,5 százalékos gazdasági növekedést várnak a Kopint-Tárki kutatói - mondta el a gazdaságkutató vezérigazgatója. Palócz Éva az InfoRádiónak elmondta: jövőre az ideinél kicsit rosszabb külső gazdasági környezetet várnak, míg a belső környezet kedvezőbb lesz.

Az idei GDP előrejelzését a korábbi 2 százalékról 1,5 százalékra, a jövő évit pedig 3,2 százalékról 2,5 százalékra módosította a Kopint-Tárki Zrt. - mondta az InfoRádiónak a gazdaságkutató vezérigazgatója.

Palócz Éva kiemelte: az inflációs prognózist 2007-re 7,7 százalékról 8 százalékra, 2008-ra 4,5 százalékról 5,2 százalékra emelte a gazdaságkutató.

A Kopint-Tárki vezérigazgatója kifejtette, hogy a 2006-ban kezdődő költségvetési kiigazítási csomag kedvező hatásaként a vártnál is gyorsabban csökken a GDP arányos államháztartási hiány, 2007-ben a kitűzött 6,8 százalékkal szemben 6,2-6,3 százalék lesz, ugyanakkor a kedvezőtlen makrogazdasági hatások is nagyobbak.

Palócz Éva szerint sok bizonytalanság lengi körül a jövő évet, a legfontosabb a beruházások alakulása, ez a fő oka, hogy csökkentették a jövő évi várakozásokat. Palócz Éva az idei kellemetlen meglepetések közé sorolta, hogy az állami beruházások várt visszaesését nem ellensúlyozta a magánberuházások felfutása.

A multinacionális cégek kedvezőbb gazdasági környezetre várnak, ráadásul a régió több országában kedvezőbbek az adózási feltételek és vonzóbb az üzleti környezet is, ezért jövőre sem várható a beruházások 3 százaléknál gyorsabb üteme - fejtette ki.

Jövőre az ideinél kicsit rosszabb külső gazdasági környezetet vár a Kopint-Tárki - mondta Palócz Éva, hozzátéve, hogy az energiaárak alakulása és az amerikai jelzálogpiaci válság még sok bizonytalanságot rejt magában.

A belső környezet jobb lesz a várakozások szerint, magasabb növekedéssel, alacsonyabb inflációval és államháztartási hiánnyal - hangsúlyozta a vezérigazgató. Palócz Éva szerint ugyanakkor a kiigazító csomag jövőre is érezteti még hatásait.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×