eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Három százalékos GDP-bővülést prognosztizál az ICEG

Az ICEG Európa Központ gazdaságkutató intézet az idén 2,1, jövőre pedig 3 százalékos GDP növekedést prognosztizál Magyarországon. Oszlay András, az intézet kutatója szerint ennek oka, hogy a belföldi felhasználás visszaesése komolyabb az eddig feltételezettnél, így a változatlanul kedvező nettó export ellenére a növekedési pályán mélyebb és elhúzódóbb lassulás mutatkozik.

Az ICEG European Center független gazdaságkutató intézet az idén 2,1, jövőre pedig 3 százalékos GDP-bővülést prognosztizál Magyarországon - közölte Oszlay András.

Az intézet kutatója az InfoRádiónak elmondta: a 2007. második negyedévi folyamatok szerint a lakossági fogyasztás erőteljesebben lassult. A háztartások nincsenek felkészülve arra, hogy a növekedési pálya gyorsan helyreállhat, ezért nagyobb mértékben fogják vissza fogyasztási keresletüket - tette hozzá.

Oszlay András kiemelte: a változatlanul kedvező nettó export ellenére a növekedési pályán mélyebb és elhúzódóbb lassulás mutatkozik.

Az ICEG kutatása szerint bár a jelentős fékeződés hátterében főként az állami kiadások visszafogása húzódik meg, az exportkonjunktúrát meglovagolni képes néhány ágazaton kívül lényegében a magángazdaság teljesítménye is kifejezetten lanyha, ezért az intézet a korábban feltételezettnél elhúzódóbb gyengélkedésre számít.

Szeptemberben jelentősen csökkent a fogyasztóiár-index éves növekedési üteme, a csökkenés mértéke némileg elmaradt a várttól. Ennek hátterében különösen a mezőgazdasági árak növekedésének következtében magasba szökő élelmiszerárak húzódnak meg, de a tartós fogyasztási cikkek árának alakulásában bekövetkezett változások is gyengítették az infláció csökkenését.

Az ICEG szerint mindezek alapján 2007 hátralévő részében a korábban vártnál magasabb éves fogyasztóiár-indexek várhatók, az energiaárak alakulásában rejlő kockázatok miatt pedig 2008-ban is lassúbb dezinfláció várható. Az éves átlagos fogyasztóiár-emelkedés így 2007-ben 7,6 százalék, míg jövőre 4 százalék lehet.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×