eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Hatékonyan dolgozik a magyar "adó FBI"

Mintegy 12 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg szeptember végéig az év elején alakult Kiemelt Adózók Igazgatósága - mondta el a szervezet igazgatója. Juhász István hozzátette: januártól már a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos adóvizsgálatok is ehhez az igazgatósághoz tartoznak majd.

Az APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága az év eleje óta 134 ügyben rendelt el több mint 600 ellenőrzést, és a már lezárult 214 ellenőrzés nyomán a kiemelt ügycsoportokban több mint 12 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg - közölte a szervezet igazgatója.

Juhász István elmondta: ezek a kiemelt ügyek jellemzően legalább 5-6 céget érintenek, általában 30-40-et, de van olyan is, hogy 1.500 cégből álló hálózaton keresztül zajlott az adócsalás.

Az "adó FBI"-nak is emlegetett szervezet 2007. január elején alakult, és legfőbb feladata - a kiemelt adózók vizsgálata mellett - a központosított ellenőrzés, azaz a nagyobb, szövevényesebb ügyek vizsgálata.

A szervezet igazgatója az eddigi tapasztalatokról szólva elmondta: a leggyakoribb kiemelt ügyek a számítástechnikai alkatrészek kereskedelmét vizsgáló ellenőrzések, ugyanis a feltárt adókülönbözet kétharmadát, mintegy 8 milliárd forintot ezeknél állapítottak meg.

Juhász István hangsúlyozta, hogy a központosított ellenőrzések hatékonysága éppen a nagy ügyekből kifolyólag több mint kétszerese az országos átlagnak, egy revizor a kiemelt adózók igazgatóságán napi másfél millió forint "megállapítást" termel.

Az igazgató szerint az adócsalási statisztika a bűnügyihez hasonló földrajzi megoszlást mutat: a 614 központosított ellenőrzésből közel 500-at a közép-magyarországi régióban Budapesten és Pest megyében, 43-at pedig a dél-alföldi régióban rendeltek el.

Juhász István elmondta azt is, hogy október közepétől a kiemelt adózók igazgatóságához tartoznak az úgynevezett rapid csoportok, amelyek általában meglepetésszerűen jelennek meg egy-egy adóalanynál, és nyugtaadást ellenőriznek, leltárt vesznek fel, illetve a munkaszerződéseket nézik meg.

Az igazgató közölte: jövőre a kormányzati tervek szerint emelkednek a bírságok is.

Egymillió forintra emelkedhet a nyugtaadás elmulasztásának büntetése - emelte ki.

Juhász István szerint a rapid csoportok ellenőrzései igen hatékonyak a feketegazdaság felderítésében, például az értékesítési láncolatok, a fiktív számlakibocsátók kiszűrésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×