eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Parragh: a bevételtöbbletet az adóterhek csökkentésére kellene fordítani

Jövőre 116 milliárd forint többletbevétele lesz a költségvetésnek a tervezettnél magasabb inflációból és a gazdaság kifehérítéséből a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara becslése szerint - mondta a szervezet elnöke az InfoRádiónak. Parragh László szerint ezt a többletet már 2008-ban az adóterhek csökkentésére kellene fordítani. Hozzátette: a kamara nem támogatja a három, úgynevezett kisadó összevonását sem.

Jövőre nem módosulnak érdemben a vállalkozói szféra pénzügyi pozíciói: nem növekednek, de nem is csökkennek a vállalkozások terhei - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Paragh László közölte: növekszik ugyanakkor a GDP-arányos adóterhelés 0,42 százalékponttal, szemben a konvergenciaprogramban szereplő 0,3 százalékpontos csökkenéssel.

Ennek egyik oka - tette hozzá a kamarai elnök -, hogy a magas infláció miatt magasabb lesz az ezévi bázis, így pedig nagyobb lesz a 2008-as adóbevétel összege.

Emellett a költségvetés jelentős bevételt vár a feketegazdaság elleni lépésektől.

Összesen nagyjából 116 milliárd forinttal nő a költségvetés bevétele, vagyis a bevételi oldalon túlteljesül a konvergenciaprogram.

Parragh László úgy látja: a bevételtöbbletet már 2008-ban be lehetne építeni a költségvetésbe.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara konkrét javaslatokat is tesz ebben az ügyben, ezek egyike az ekho mérséklése, vagy a tb-járulék kivonása az iparűzési adóalap számításából.

Mindkét lépés nagyjából 50 milliárd forinttal javítaná a gazdaság versenyképességét - jelentette ki.

Nem támogatják az összevonást

A kamara elnöke a kisadók összevonásáról szólva elmondta: a kisadók egy részét meg kell szüntetni, hiszen az ezekből származó bevétel alig fedezi beszedésük költségeit.

A kormányzat ugyanakkor három olyan járulékot is össze akar vonni - a szakképzésit, az innovációst és a rehabilitációst -, amely a versenyképességgel szorosan összefüggő célokat szolgál a gazdaságban - tette hozzá.

Parragh László szerint, ha ezekből a járulékokból adó lesz, nagy valószínűséggel sérülnek azok a célok, amelyek miatt a járulékokat megalkották.

A kamara ezért a járulékok összevonását nem támogatja: a szervezet álláspontja szerint ezt a kérdést egy komplex adóreform keretében kell rendezni 2009-től.

"Egy, a gazdaság érdekeit figyelembe vevő kormányzat, úgy gondolom, hogy a visszavonás mellett kell, hogy döntsön" - jelentette ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 09:17
×
×
×
×