eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A szakértő szerint emelkedik az adóelvonások mértéke

A konvergenciaprogramban vállaltak szerint az idei 38,1-ról, jövőre 37,8 százalékos szintre kellene csökkennie az átlagos adóterhelésnek. Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője szerint a parlamentnek benyújtott előterjesztésből tehercsökkenést nem lehet kiolvasni, sőt, az elvonások várhatóan emelkedni fognak.

Tovább gyengülhet az ország tőkevonzó képessége a régiós versenytársakhoz képest, az adóterhek ugyanis a befektetők számára fontos szempontot jelentenek.

Mint azt az elemző elmondta, a kormány 4 százalékos GDP-növekedéssel számol. Ennél azonban magasabb lesz a bérek növekedése - amelyek így sok esetben magasabb adókulcs alá esnek -, valamint a fogyasztói infláció is, azaz az áruforgalmi adóból is többet szed be az állam. A kabinetnek emellett uniós előírások alapján két lépcsőben növelnie kell az cigaretta jövedéki adóját is.

Igaz, az adójóváírások szabályát az emberek számára kedvezően módosítaná a kabinet, ennek hatása azonban nem kompenzálja a többi adóbevétel növekedését, így a szakértő szerint nem látható, hogyan csökken majd 0,3 százalékkal az adóelvonás GDP-arányos mértéke.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:23
×
×
×
×