eur:
394.51
usd:
354.33
bux:
72574.63
2024. szeptember 18. szerda Diána

Kazahsztán hosszabb időre is leállíthatja a kasagáni olajmező fejlesztését

Kazahsztán hosszabb időre is leállíthatja a világ egyik legnagyobb olajmező-fejlesztését Kasagán körzetében, ha a részt vevő olajtársaságok "nem javítják ki a bizonyítványukat", mondta a kazah környezetvédelmi miniszter, Nurlan Iszkakov vasárnap.

Jól értesült tájékoztatók szerint a kazah kormány "megfelelő kártérítést" akar a konzorciumtól, amelyet az olasz Eni energiatársaság vezet, és tagjai között van a brit-holland Royal Dutch Shell, az amerikai ExxonMobil és a ConocoPhillips, a japán Inpex Holdings, a francia Total és a hazai KazMunaiGas.

A kazah kormány késlekedéssel, költségtúllépéssel, környezeti károkozással és tűzvédelmi hiányosságokkal vádolja a csoportot, és ezért a múlt héten felfüggesztette a beruházást és a kitermelést. A kormány most három hónapig "vizsgálja" a helyzetet, és utána is meghosszabbíthatja a leállítást, ha a konzorcium nem javít kellően a helyzeten, mondta a miniszter.

Az Eni és a konzorcium néhány alvállalkozója ellen a vámtörvények megsértésének ügyében is vizsgálódnak, 2,5 millió dollár értékben.

Ágazati elemzők szerint a kazah eset emlékeztet az oroszországi Szahalin-2 mezőn a Royal Dutch Shell példájára, mivel egyesek a kazah kormányban ma már túl nagyvonalúnak ítélik a kilencvenes években a nyugati cégekkel kötött fejlesztési-kitermelési koncessziókat.

Címlapról ajánljuk
Zárják a 2-es utat, Sződliget polgármestere a katasztrófaturistáknak is üzent

Zárják a 2-es utat, Sződliget polgármestere a katasztrófaturistáknak is üzent

A Pest vármegyei nagyközségnél szombatra várják a Duna tetőzését, a nagymarosi vízmérce alapján 698 centiméteren. Juhász Béla polgármester az InfoRádióban elmondta: a külterületen található szociális otthonnál ötven katona erősíti meg a nyúlgátat. Ha adott esetben ki kellene üríteni az épületet, akkor a lakókat az általános iskola tornatermében helyezik el.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×