eur:
394.59
usd:
354.88
bux:
0
2024. szeptember 18. szerda Diána

Sokat profitál Harry Potterből és társaiból a turizmus

Jelentősen többen keresték fel azokat a nagy-britanniai vidékeket, amelyeket filmek vagy televíziós sorozatok helyszíneként ismertek meg az emberek. Harry Potter például 9 millió font (mintegy 3,4 milliárd forint) pluszbevételt hozott Northumberland grófságnak.

A Harry Potter filmek hatására a korábbinál 120 százalékkal többen keresték fel a filmbeli varázslóiskolának helyet adó Alnwick kastélyt, ami 9 millió fontot hozott Northumberland grófságnak.

A Da Vinci-kód és a Gosford Park című filmek, valamint A völgy ura és a Balamory című sorozatok szintén sokat lendítettek forgatásuk helyszínének idegenforgalmán. A gyerekek által kedvelt Balamory-nak köszönhetően 2003-ban az egy évvel korábbinál 160 ezerrel többen látogatták meg a Mull szigetén lévő Tobermory-t, amelynek egyébként csak mintegy ezer állandó lakója van.

A skót turisztikai hivatal becslése szerint a sorozat mintegy 5 millió fonttal dobta meg Mull és a környező szigetek idegenforgalmi bevételeit.

A brit filmtanács főtitkára a fenti adatokat is tartalmazó dokumentum megjelenése után nem győzte hangsúlyozni, milyen jelentős szerepet játszanak a brit filmek és sorozatok abban, hogy a világ többi része megismerje az ország szépségeit.

Számtalan turista veszi az irányt azokra a helyekre, amelyeket a tévében vagy a moziban látott, és a hatás évekig tarthat, mint a Trainspotting esetében - tette hozzá John Woodward.

Nem fogyott ki a dicséretből a kulturális és turisztikai miniszter sem: "A növekvő film- és televíziós iparunk kiváló platform annak megmutatására, milyen sok látnivaló van az országban".

"Csodálatos dolog, hogy nemcsak a filmjeink sikeresek, hanem a helyszíneik saját jogon lesznek kedvelt úti célok, ahol az emberek újraélhetik kedvenc filmbeli pillanataikat" - fogalmazott Margaret Hodge.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×