eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

MOL: ez barátságtalan lépés volt

Még mindig gyanítanak orosz érdekeltséget a MOL-részvények vásárlásában. Az OMV-ügylettel foglalkozó külföldi lapok a közép-európai olaj- és gázpiac konszolidációjáról beszélnek. A hazai olajrészvény kedden is nagy lendülettel forgott a budapesti börzén, és ára óriási forgalom mellett emelkedett.

A Neue Zürcher Zeitung egyenesen a Gazprom stratégiáját gyanítja az OMV részvényszerzése mögött. A lap azt írja, hogy az OMV "barátságosnak"' mondott közeledése meglepetésként érte a magyar céget.

Kiemeli továbbá, hogy Wolfgang Ruttenstorfer szavai arra utalnak, hogy az osztrák vállalat nem tűri tovább, hogy semmibe vegyék a MOL-nál, erre mutat a "stratégiai részesedés" és a "szövetség" szavak használata.

A lap arra is utal, hogy mindkét olajcég kapcsoltban áll a Kreml által ellenőrzött Gazprommal. Ugyanakkor azt is sejteti, hogy az OMV és a MOL egyre szorosabb kapcsolata jól jön az orosz gázóriásnak, hiszen a MOL és az OMV szerződései miatt az unió által tervezett Nabucco gázvezetékbe nem nagyon jutna már gáz, magyarul nem valósulhatna meg gázellátás oroszoktól való függetlensége.

A Financial Times idézi Ferencz I. Szabolcsot, a MOL-csoport kommunikációs vezetőjét, miszerint az nem tekinthető barátságos közeledésnek, ha előbb bekebeleznek egy jó falatot a MOL-ból, és csak aztán akarnak tárgyalni.

A kommunikációs vezető megerősítette a magyar cég hétfői közleményét, miszerint az OMV a csak versenyt akarja kiiktatni, és a MOL a saját útját kívánja járni továbbra is.

Ugyanígy Wolfgang Ruttenstorfer, az osztrák cég vezetője is megerősítette hétfői nyilatkozatát, mely szerint növekszik a konszolidációs nyomás az olaj- és gázszektorra Európában, és erre a kihívásra kereshetnék közösen a választ.

Az OMV-vezér hangsúlyozta, hogy azért vettek előbb és aztán kérték a megbeszélést, mert úgy gondolták, hogy egy közel egyötödnyi résszel rendelkező tulajdonos közeledését már komolyabban veszik.

A Financal Times megírta azt is, amit az elemzők rebesgettek: miszerint a két cég fúziója Ausztriától a Fekete-tengerig uralná a finomítói és üzemanyag-piacot, csak az a kérdés, hogy valóban létrejöhet-e a két cég együttműködése, netalán egyesülése.

A MOL vezetése mindenesetre folytatja a sajátrészvény vásárlását. Az olajpapírokat harmadik napja veszik a budapesti tőzsdén és mindennap újabb csúcsot dönt meg.

A Merrill Lynch eközben 28 ezerről 31 ezerre emelte a részvény célárfolyamát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Szeptember 10-én volt az öngyilkosság-megelőzés világnapja. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatást az elmúlt egy évben mintegy harmincezer esetben keresték meg beszélgetésre, megértésre vágyó gyerekek és fiatalok. Több mint kétezer megkeresésben jelent meg az öngyilkossági gondolat, ezerötszáz esetben pedig önsértés miatt kértek segítséget a fiatalok.

Hóviharok szeptemberben: itt vannak a legvadabb videók

Boris meglehetősen télies havazást dobott az Alpok keleti területein már pénteken, ám a "móka" folytatódik majd a hétvégén is. A megosztókra feltöltött videók drámai képet mutatnak arról, milyen is az, amikor a nyárból egyik napról a másikra bezuhanunk a télbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Azt hitted, a Kalasnyikov csak gépkarabélyként létezik? – Nagyobbat nem is tévedhetnél

Azt hitted, a Kalasnyikov csak gépkarabélyként létezik? – Nagyobbat nem is tévedhetnél

Bár sokak számára meglepően hathat, a legendás orosz Kalasnyikov messze nem csak gépkarabélyokat jelölhet. A fegyvercsaládról szóló cikksorozatunkban foglalkoztunk már a szovjet érában gyártott „klasszikusokkal”, az orosz újragondolásokkal, és a más országok által használt kópiák egy részével is, most pedig górcső alá vesszük a széria egyéb variánsait, hiszen Mihail Kalasnyikov dizájnja a géppuskáktól a sörétes puskákig számtalan fegyverben megtalálható.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×