eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

ÁSZ: tervszerűtlenség és kapkodás a sztrádaépítésben

Jelenleg Magyarországon nem tudni, miért kerülnek annyiba az autópálya-építések, amennyiről a végleges számlák szólnak állapította meg az Állami Számvevőszék az autópálya-építésekről. A számvevők kapkodónak, ellenőrizetlennek nevezték a beruházásokat. Bihary Zsigmond főigazgató az InfoRádiónak elmondta: nem tapasztalták, hogy a gazdasági minisztérium megfelelően ellenőrizte volna a sztrádaépítéseket.

Magyarországon jelenleg nem lehet tudni, hogy miért kerülnek annyiba az autópálya-építések, amennyiről a végleges számlák szólnak - áll az Állami Számvevőszék jelentésében, amelyet a szervezet a tavalyi autópálya-építésekről készített.

Bihary Zsigmond főigazgató az InfoRádiónak elmondta: az autópálya-fejlesztések előtt gazdaságossági számításokat kellene készíteni. Nem lehet megmondani, hogy nőttek, vagy csökkentek a költségek, ugyanis hiányoznak az összehasonlító elemzések - tette hozzá.

Sok helyen indult sztráda-beruházás, ugyanakkor a piacon lévő kivitelező cégek száma korlátozott, ez pedig nem segítette a valós verseny és az állam szempontjából a legkedvezőbb kivitelezői árak kialakulását - közölte az ÁSZ főigazgatója.

Bihary Zsigmond kiemelte: a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésekor a tervezés, az irányítás és a megvalósítás egyaránt szétaprózott, nehezen átlátható.

Nincs szabályozva átfogó módon az állami beruházások irányítási és ellenőrzési rendje, ezért az ÁSZ javasolta, hogy a kormány ezt a kérdést tekintse át - tette hozzá.

Több hónapos késések is előfordultak az autópálya-építések kapcsán - mondta a főigazgató. Bihary Zsigmond hangsúlyozta, hogy tervszerűtlenség és kapkodás figyelhető meg.

A tavaly átadott és az Állami Számvevőszék által ellenőrzött mintegy 118 kilométer autópálya, valamint 19 és fél kilométer főút több mint 143 milliárd forintba került.

A számvevőszék főigazgatója elmondta: a megrendelő Nemzeti Autópálya Zrt. az esetleges késések miatt egyszer sem tudott volna kötbért felszámítani, mert a kivitelezők bizonyítani tudták volna, hogy nem ők, hanem az adminisztratív hiányosságok és a beruházások előkészítetlensége okozta a késlekedést.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×