eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Lemond a Világbank elnöke

Paul Wolfowitz, a Világbank elnöke június 30-i hatállyal távozik posztjáról - jelentette be a pénzintézet egy közleményben. Henry Paulson pénzügyminiszter a hír kapcsán bejelentette, azonnal egyeztetéseket kezd Paul Wolfowitz lehetséges utódáról, hangsúlyozva, hogy a világbanki elnök kinevezési jogának amerikai kézben kell maradnia.

Június 30-i hatállyal távozik posztjáról a Világbank elnöke - közölte a pénzintézet, melynek 24 tagú igazgatótanácsa hétfőn elfogadta egy belső vizsgálat eredményét.

Eszerint Paul Wolfowitz megsértette a bank etikai szabályait, amikor pozícióját felhasználva járt közben élettársának előmenetele és fizetésemelése ügyében a banknál.

A 63 éves amerikai politikus távozásának módjáról már napok óta egyeztettek. Az igazgatótanács most tudatta: elfogadták Paul Wolfowitz közlését, miszerint "erkölcsösen, jóhiszeműen cselekedett, abban a szellemben, hogy az intézmény érdekeit szolgálja".

Henry Paulson pénzügyminiszter a hír kapcsán bejelentette, azonnal egyeztetéseket kezd Paul Wolfowitz lehetséges utódáról, hangsúlyozva, hogy a világbanki elnök kinevezési jogának amerikai kézben kell maradnia.

Az amerikai védelmi miniszter korábbi helyettesét sokan az iraki háború egyik kitalálójának tekintik. Paul Wolfowitzot 2005-ben nevezte ki George Bush amerikai elnök a Világbank élére, az európai országok már akkor rosszallták a döntést.

A Fehér Ház a néhány hete kipattant etikai botrány után is védte Paul Wolfowitzot, aki mindvégig tagadta, hogy vétséget követett volna el. A banki alkalmazottak szövetsége és az európai országok azonban lemondását követelték azon az alapon, hogy viselkedésével aláásta a Világbank hitelét.

George Bush kelletlenül fogadta a lemondás hírét, mint mondta, szívesebben látta volna, ha Paul Wolfowitz marad az elnök. Egyúttal közölte, hamarosan megnevezi az utódjelöltet - számolt be Tony Fratto fehér házi szóvivő.

A lemondást ismertető világbanki nyilatkozat azt is tartalmazza, hogy az igazgatótanács a botrány nyomán arra a következtetésre jutott: meg kell újítani az 1945-ben alapított 185 tagú intézmény irányításának rendszerét. A testület pénteken tárgyal ez ügyben.

Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×