eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Véget érhet az "álomházasság"

A Daimler-Chrysler német vezetése azt fontolgatja, hogy felbontja az amerikai féllel kilenc évvel ezelőtt kötött "frigyet", mert a tengerentúli autógyár számos átszervezés után sem tud lépést tartani az ottani piac ritmusával.

A Daimler-Chrysler tavalyi éve csoportszinten nem volt rossznak mondható, hiszen az adózás utáni nyereség a 2005-ös 2,8 milliárd euróról 3,2 milliárd euróra emelkedett. Emögött azonban ott van az amerikai leányvállalat közel másfél milliárd eurós vesztesége, amelyet csak a jó európai teljesítmény tudott ellensúlyozni.

Dieter Zetsche, a cég vezérigazgatója egy Amerikában tartott sajtótájékoztatón az eredmény mellett azt is bejelentette, hogy a Chrysler újabb 13 ezer dolgozót bocsát el a következő három évben, és "minden más lehetőséget is fontolóra vesz".

Ez azt jelenti, hogy a cég el is adhatja a nagyjából 10 milliárd eurót érő Chryslert, vagy legalábbis annak egy részét. Érdekesség, hogy éppen Dieter Zetsche volt az, akit a DaimlerChrysler korábbi vezérigazgatója, Jürgen Schrempp az amerikai cég talpra állításával bízott meg 2001-ben.

1999-ben, amikor a Daimler megvette a Chryslert, az amerikai autógyár üzemi eredménye még több mint ötmilliárd dolláros nyereséget mutatott, ám ez 2001-re majdnem ötmilliárdos veszteségbe fordult.

Dietzer Zetsche irányította 2002-2003-ban a 40 ezer fős leépítést, amelynek eredményeként a Chrysler 2002-ben, 2004-ben és 2005-ben is nyereséges tudott lenni.

A tavalyi veszteség azonban már túl soknak bizonyult a német vezetők számára, akik iparági elemzők szerint kilenc év alatt sem tudták teljes értékű társnak elfogadni amerikai kollégáikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×