eur:
394.08
usd:
364.57
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Szégyen: az EU 12 éve nem tud elszámolni költségvetésével

Évről-évre szégyent hoz az Európai Unióra, hogy nem tud pontosan elszámolni költségvetésével - véli a brit gazdasági államtitkár. Ed Balls hétfőn jelenti be: Nagy-Britannia vezető szerepet kíván vállalni az uniós költségvetés kezelésének reformjában. Az Európai Számvevőszék 12 éve nem fogadta el az uniós zárszámadást.

"Európának jobban kell teljesítenie ahhoz, hogy véget vessen ennek az évről-évre folytatódó szégyenteljes sorozatnak" - hangsúlyozza Ed Balls, aki írásos nyilatkozatban vállal kötelezettséget a kormány nevében arra, hogy éves elszámolást nyújtson be a brit parlamentnek a szigetországban elköltött uniós forrásokról. Ezt az elszámolást a brit számvevőszék auditálja majd.

Az uniós pénzügyminiszterek kedden kezdődő brüsszeli tárgyalásán Ed Balls a többi tagországnak is javasolni fogja, hogy kövessék a brit kezdeményezést, és készítsenek saját elszámolást az általuk felhasznált uniós forrásokról. A brit pénzügyminisztérium szerint a javaslat mögött áll Hollandia és Dánia, és várhatóan támogatja majd azt az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Számvevőszék is.

"Minden tagállamnak el kell fogadnia: felelősséggel tartozik azért, hogy együttműködjön egy tiszta európai elszámolásért, amilyet az adófizető állampolgárok megérdemelnek" - hangsúlyozza Ed Balls.

Az uniós források négyötödét közösen kezelik a tagállamok és az Európai Bizottság, ami azt jelenti: a tagországoknak megvan a szükséges hatáskörük ahhoz, hogy biztosítani tudják a pénz hatékony felhasználását, különösképp a mezőgazdasági források és a strukturális alapok kezelésének javításával és a csalások elleni fellépéssel.

Címlapról ajánljuk
Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

A hat (szinte) hibátlan gyakorlatot bemutató Mészáros Krisztofer a kilencedik helyen végzett a férfi tornászok egyéni összetett versenyében. Összpontszáma 83,899 lett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

A forint szerdán is tovább esett az euróval szemben, a jegyzések 396 felett is jártak, azaz újabb háromhetes mélyponton járt  a magyar fizetőeszköz, aztán késő délután volt egy hirtelen erősödés 394-ig. Ez az esti Fed-döntés előtti, illetve hónap végi pozíciózárásokkal is összefügghetett. A japán jegybank mai váratlan kamatemelése után a jen március óta nem látott csúcsra erősödött a dollárral szemben, ez pedig a carry trade ügyletek miatt nem segíti a magasabb kamatozású devizák erősödését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×