eur:
394.48
usd:
364.46
bux:
73764.15
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Románokat és bolgárokat már nem vár Nagy-Britannia

Tony Blair brit miniszterelnök szóvivője hivatalosan is megerősítette, hogy Nagy-Britannia korlátozni fogja a románok és bolgárok munkavállalását a két ország januári uniós csatlakozása után.

A britek beengedik majd a magas képzettségű román és bolgár munkavállalókat, a vállalkozókat, és ezen felül évi 19.750 ember kaphat idénymunkát a mezőgazdaságban.

Ez szöges ellentétben van az előző, 2004-es bővítési körrel, amikor a tíz csatlakozó - közöttük Magyarország - dolgozói előtt három ország nyitotta meg első naptól a munkaerőpiacát, közöttük Nagy-Britannia.

A brit parlamenti pártok és a szakértők még mindig vitatják, hogy milyen hatással volt a nyitás az ország gazdaságára. 2004 óta az eredetileg becsültnél legalább négyszer több, körülbelül 600.000 munkavállaló érkezett a szigetországba.

A mérleg egyik serpenyőjében a pozitívumok: a beáramló munkaerő soha nem látott rekordszintre emelte a brit foglalkoztatottak számát, a velük együtt megjelent vásárlóerő pedig huszonöt éves csúcsra segítette a gazdasági növekedést, a bérszínvonal stagnálása pedig az inflációt is kordában tartotta.

A másik serpenyőben pedig ott van a hat éves csúcsra - öt és fél százalékra - szökött munkanélküliség. Néhány nagyvárosban pedig - közöttük Londonban - a munkát nem találó bevándorlók a hajléktalanok számát gyarapítják. London Westminster kerülete már a haza utat is hajlandó fizetni az állástalan - elsősorban lengyel - állampolgároknak.

Tony Blair korlátozó döntésében nyilván súlya volt annak az augusztusi közvélemény-kutatásnak, amely szerint a britek háromnegyede szigorítaná a bevándorlást. Érdekes, hogy a hagyományosan az ellenzéki konzervatívokat támogató brit iparszövetség a korlátozás egyik leghevesebb szószólója.

A hagyományosan munkáspárti szakszervezeti szövetség, a TUC szerint viszont a megoldás nem a bevándorlás korlátozása, hanem az igazságosabb bérezés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×