eur:
393.19
usd:
355.64
bux:
72463.4
2024. szeptember 4. szerda Rozália

Németországban csökken a költségvetési hiány

A növekvő adóbevételek eredményeképpen Németországban az esztendő első felében 2,5 százalékra csökkent a költségvetési hiány. Így minden jel arra vall, hogy Berlin már idén eleget tehet az európai stabilitási szerződés követelményeinek.

2002 óta a német költségvetés minden évben túllépte a stabilitási paktumban meghatározott 3 százalékos felső határt, és ezért Brüsszelben büntető intézkedéseket vettek fontolóra.

A német statisztikai hivatal jelentése szerint az állami bevételek 3,2 százalékkal nőttek január óta. Ez részben a munkanélküliség szerény, de állandó csökkenésére vezethető vissza, részben pedig a gazdasági élet lassú fellendülésére.

A termelés növekedésével járó adóbevételek csaknem 5,5 százalékkal emelkedtek, a nemzeti bank nyeresége pedig csaknem egyharmaddal nőtt, ami szintén az államkasszát gazdagította.

Tény, hogy a költségvetési hiány az év első felében már 2,5 százalék alá süllyedt, így Peer Steinbrück pénzügyminiszter várhatóan már idén megvalósíthatja azt az ígéretét, amelyben elkötelezte magát, hogy maradéktalanul eleget tesz a valutaegységbe tömörült országokra kötelező stabilitási szerződés előírásainak.

Pénzügyi körök azonban nem tartják kizártnak, hogy az év második felében - kiváltképpen az energiahordozók tetemes drágulása miatt - megtorpan a trend, és ennek következtében a költségvetési egyenleg nem javul tovább.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

A háború elején teljesen elképzelhetetlen volt, hogy az ukrán haderő megtámadja Oroszországot és elfoglal egy egész várost a rivális állam területén, így nem meglepő, hogy sokan hatalmas sikerként ünnepelték azt, hogy az 5000-es lélekszámú Szudzsa augusztusban ukrán kézre került. Közben kevés szó esett arról, hogy az orosz hadsereg elfoglalt számos kistelepülés mellett egy 14 ezres kisvárost, Novohrodivkát és felvonultak a stratégiai fontosságú Pokrovszk térségében. Ha az ukrán hadvezetés nem tudja sürgősen stabilizálni a helyzetet a keleti fronton, egyértelműen kijelenthető lesz, hogy sokkal nagyobbat vesztettek Kurszk megtámadásával, mint az oroszok, nemcsak Donyeck megye kerülhet súlyos veszélybe, de Dnyipropetrovszk védelmére is fel kell készülnie az ukrán hadseregnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×