eur:
393.24
usd:
355.73
bux:
72449.77
2024. szeptember 4. szerda Rozália

Az elemzők nem bíznak a hiány tartós csökkenésében

Újabb negyed vagy fél százalékpontos jegybanki kamatemelést vár hétfőre az elemzők túlnyomó többsége - derül ki a Reuters augusztusi felméréséből. Az euró bevezetése az elemzői konszenzus szerint 2013 előtt valószínűtlen.

A júliusi fél százalékpontos kamatemelés után az elemzők túlnyomó többsége szerint ebben a hónapban sem tart szünetet a kamatemelésben a Monetáris Tanács.

A kamatlépés nagyságát illetően azonban erősen megoszlanak a vélemények. A Reuters felmérésében résztvevő 23 elemző közül tíz a 6.75 százalékos alapkamat negyed százalékpontos emelését jósolta hétfőre, kilencen fél százalékpontos lépést valószínűsítettek és csak négy elemző szerint marad változatlan az alapkamat.

Jelentős forintgyengülést már nem várnak

A forint gyengélkedése az euróval szemben az előrejelzések szerint már nem vezet vissza a júniusban 285 forint körüli értéket elért mélyponthoz, sőt a konszenzus szerint a forint az év végére a 270 forintos szintig erősödhet.

A 2008-as inflációs előrejelzés viszonylagos javulása és a forint várt enyhe erősödése azonban az előrejelzések szerint nem csökkenti annyira az inflációs kockázatokat, hogy ez megállítsa az MNB monetáris szigorítási ciklusát. Sőt, a konszenzus szerint az év végére 7 és fél százalékra emelkedhet a jegybanki alapkamat mértéke.

A jövő évi prognózisok szerint az MNB mindössze fél százalékpontot vághat vissza a kamatból.

Nem bíznak a programban

A hét elején bejelentett konvergenciatervezet megítélése az elemzők között vegyesen alakult: a hiánylefaragási tervet csak a jövő évre tekintik hitelesnek, a későbbi évek tekintetében meglehetősen szkeptikusak. A hiány 2009-re már 3.2 százalékra csökkenne a terv szerint, és ez a kormány szerint lehetővé tenné az euró bevezetését akár már 2011-ben is.

Az elemzők azonban nem látnak garanciát arra, hogy a 2007-et követő években is a konvergenciatervnek megfelelően csökken tovább az államháztartás hiánya, így a forintot az elemzői konszenzus szerint csak 2013-ban válthatja fel az euró.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

A háború elején teljesen elképzelhetetlen volt, hogy az ukrán haderő megtámadja Oroszországot és elfoglal egy egész várost a rivális állam területén, így nem meglepő, hogy sokan hatalmas sikerként ünnepelték azt, hogy az 5000-es lélekszámú Szudzsa augusztusban ukrán kézre került. Közben kevés szó esett arról, hogy az orosz hadsereg elfoglalt számos kistelepülés mellett egy 14 ezres kisvárost, Novohrodivkát és felvonultak a stratégiai fontosságú Pokrovszk térségében. Ha az ukrán hadvezetés nem tudja sürgősen stabilizálni a helyzetet a keleti fronton, egyértelműen kijelenthető lesz, hogy sokkal nagyobbat vesztettek Kurszk megtámadásával, mint az oroszok, nemcsak Donyeck megye kerülhet súlyos veszélybe, de Dnyipropetrovszk védelmére is fel kell készülnie az ukrán hadseregnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×