eur:
393.24
usd:
354.41
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Majdnem annyi áramot fogyasztunk, mint télen

A légkondicionálók terjedésével Magyarországon a mostanihoz hasonló nagy melegben a nyári áramfogyasztási csúcsok lassan közelítenek a téli csúcsokhoz. Jelenleg egy forró nyári napon annyi áramot fogyaszt a magyar lakosság, mint egy átlagos téli munkanapon.

Az utóbbi években - valószínűleg a légkondicionálók elterjedésének köszönhetően - különösen jelentősen megemelkedett a nyári energiafogyasztás.

2002 óta mintegy 800 megawattal, azaz körülbelül 10 százalékkal nőtt meg a nyári csúcsfogyasztás - mondta az InfoRádióban a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító, a Mavir országos diszpécserszolgálatának vezetője.

Kapás Mihály szerint mostanra a nyári csúcsfogyasztás elég közel került a téli csúcsfogyasztáshoz: a tavaly téli 6400 megawattos csúcshoz képest idén júniusban már átlépte a 6000 megawattot a fogyasztás.

A mostani nyári csúcsfogyasztás egy átlagos téli munkanapnak felel meg - mutatott rá Kapás Mihály.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A liberális New York Times Trump győzelmét jósolja, a konzervatív brit Telegraph viszont a vereségét valószínűsíti
tudósítónktól

A liberális New York Times Trump győzelmét jósolja, a konzervatív brit Telegraph viszont a vereségét valószínűsíti

Feje tetejére állt az angolszász médiavilág: a brit konzervatív napilap, a Telegraph felmérése szerint jelenleg Kamala Harris, a demokraták jelöltje vezet az amerikai elnökválasztái harcban. A liberális véleményvezér New York Times viszont öt olyan tényezőt sorol fel, amelyek alapján esélyesebb, hogy ismét Donald Trump kerül a Fehér Házba.

Azonnali kitoloncolások: kemény ultimátumot intézett a kormányhoz a CDU elnöke

A tartományi választások után a hét elején úgy tűnt, hogy közös nevezőre juthat az illegális bevándorlás szigorításáról a három kormánypárt, valamint az ellenzék vezető erejének számító CDU/CSU. A tárgyalóasztal mellől még óvatos derűlátással álltak fel, Friedrich Merz azonban váratlan kijelentést tett.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×