eur:
393.17
usd:
353.89
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Járai: be kell fejezni a gazdasági rombolást

Amíg Magyarország gazdasága nem lesz versenyképes, nem érdemes bevezetni az eurót - jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Járai Zsigmond hangsúlyozta: az elmúlt évek "gazdasági rombolását" be kell fejezni, de erre a Gyurcsány-kormány megszorító intézkedései nem alkalmasak. A jegybankelnök ma még a 2013-as euró bevezetést is túlzottan optimista várakozásnak tartja.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint csak akkor szabad bevezetni az eurót, amikor a magyar gazdaság már versenyképes lesz. Járai Zsigmond a jegybank által a forint bevezetésének 60. évfordulója alkalmából rendezett konferencián hozzátette: az elmúlt évek "gazdasági rombolását" be kell fejezni.

Az MNB elnöke szerint erre a Gyurcsány-kormány legutóbbi intézkedései, a parlament által is elfogadott megszorítások nem alkalmasak. Járai Zsigmond úgy vélte: az intézkedések nem abba az irányba vezetik a gazdaságot, hogy javuljon a versenyképesség.

Még 2013-ban sem lesz euró?

A jegybankelnök szerint az elemzők által várt 2013-as euró bevezetési dátum is túl optimista.

"Olyan rossz állapotban van a magyar gazdaság, és olyan fejlődési pályára került ezzel az úgynevezett Gyurcsány-csomaggal, ami nem az euró bevezetéséhez visz, és ami mellett nem is lesz lehetőség a közeljövőben az euró bevezetésére" - vélekedett Járai Zsigmond.

Strukturális reformokra lenne szükség

Az MNB elnöke hozzátette: az állami újraelosztás arányát le kellene csökkenteni a GDP 40 százalékára, növelni kellene a foglalkoztatást és csökkenteni a bürokráciát. Ezekhez azonban valós strukturális reformok kellenének, aminek a jegybankelnök szerint egyelőre nem nagyon látszanak a jelei.

Még ha meg is történne a szükséges gazdaságpolitikai fordulat, akkor is több évre lenne szükség az euró bevezetéséhez - hangsúlyozta Járai Zsigmond.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×