eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Kifürkészhetetlen marad a Fed

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szerdán 25 bázisponttal öt százalékra emelte irányadó kamatát, ennek nyomán pedig a legtöbb amerikai bank nyolc százalékra növelte a maga alapkamatát. Egyelőre csak ennyi biztos.

A Fed januárban kinevezett új elnöke, Ben Bernanke úgy látszik, hű akar maradni előde, a már életében legendává vált Alan Greenspan örökségéhez, ugyanis a Fed döntését követően az elemzők nem is nagyon tesznek kísérletet arra, hogy megjósolják a következő kamatdöntést.

A Fed ugyanis több, egymásnak ellentmondó dolgot is jelzett egyszerre, ezekből pedig gyakorlatilag képtelenség kihámozni, hogy folytatni kívánják-e a kamatemelési sorozatot.

Greenspan, aki egyszer azt mondta: "ha túlságosan egyértelműnek tűnik, amit mondok, akkor minden bizonnyal félreértettek", most büszke lehet utódjára.

Bernanke szavaiból ugyanis csak azt lehetett kivenni, hogy a Fed azt fogja tenni, amit a helyzet megkíván, ezért folyamatosan figyeli a gazdaság mutatószámait. Ezek azonban önmagukban is ellentmondásosak.

Az állások számának növekedése áprilisban váratlanul megtorpant, ami a gazdaság lassulását jelezhetné, ha ugyanakkor nem nőttek volna a bérek.

A Fed döntéseit amúgy is több tényező nehezíti: ha tovább emelik a kamatokat, ezzel csökenthetik ugyan az amerikai gazdaság belső inflációs nyomását, de ez aligha lesz hatással a világgazdaság felgyorsult növekedésére, márpedig az olaj, arany, réz és más nyersanyagok árát elsősorban ez hajtja fölfelé.

A világgazdaság - különösen pedig Brazília, Oroszország, India és Kína - növekedése viszont önmagában is a hosszú távú amerikai kamatok emelkedéséhez vezethet, erre viszont a Fednek nincs befolyása.

 

A hosszú távú kamatok emelkedése pedig növelheti a jelzálogkamatokat, lelassítva ezzel az amerikai gazdaság egyik motorját, az ingatlanpiacot. A Fed következő kamatlépése a június 29-edikei ülésen várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×