eur:
395.45
usd:
366.07
bux:
73893.34
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

A magyar agyak külföldre tartanak

Az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint Magyarországon 2002 és 2004 között folyamatosan csökkent a kutatás-fejlesztésben főállásban dolgozók száma. A Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezetének titkára szerint a fiatal kutatók kénytelenek külföldre menni.

Révész Márta az InfoRádióban elmondta: a főállású kutatók létszáma évek óta folyamatosan csökken, kezdetben még a számítógépek elterjedése miatt, manapság azonban már anyagi okok vannak a háttérben.

A 2002 szeptemberit leszámítva a közalkalmazotti béremelés fedezetét például a kutatóintézetek soha nem kapták meg teljes egészében - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

Révész Márta közölte: a fiatal kutatók az intézetekben doktoranduszként vagy mint posztdoktori ösztöndíjjal rendelkezők "fordulnak elő"; de miután nincs esélyük arra, hogy kutató- vagy felsőoktatási intézetben állást kapjanak, ezért csak külföldön tudnak elhelyezkedni.

A szakszervezeti titkár szerint ennek a trendnek előbb-utóbb meg kell változnia, mert hatékony kutatás-fejlesztés nélkül nem lehet fejleszteni a gazdaságot sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük
Ezüstvisszhangok

Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük

A férfi kardcsapat tagjai az elveszített olimpiai bajnoki döntő után közvetlenül még csalódottak voltak, de abban egyetértettek, hogy nüanszokon múlott a Dél-Korea elleni finálé, és néhány nap múlva megszépül az ezüstérem. Elárultak azt is, hogy mivel léptek túl az egyéni verseny csalódásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×