eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Kitörés előtt a nagy cipőháború

Büntetővámot vetne ki a kínai és vietnámi bőrcipőkre az Európai Bizottság április 7-étől. A bizottság szerint Peking és Hanoi számos módon támogatja, és ezzel más országok cipőgyártóival szemben előnybe hozza saját cégeit.

Meggyőző bizonyíték van arra, hogy mind Kínában, mind Vietnámban komolyan beavatkozik a piaci folyamatokba az állam a bőrcipőket készítő cégek oldalán - jelentette ki Peter Power, az Európai Bizottság kereskedelmi ügyekért felelős szóvivője.

A bizottság szerint a két állam adókedvezményekkel, olcsó hitelekkel és alacsony földbérleti díjakkal segíti a szektort.

Részben az ázsiai bőr lábbelik alacsonyabb árának tulajdonítják azt, hogy az unióba irányuló kínai cipőexport az elmúlt évben 320 százalékkal megugrott, tavaly márciusig 95 millió párra emelve az Európában eladott kínai cipők számát. Vietnámból ebben az időszakban 120 millió pár bőrcipő érkezett.

Az Európai Bizottság április elejétől 4 százalékos, majd októbertől 20 százalékos büntetővámot vetne ki a két távol-keleti országokból érkező bőrcipőkre, ha addig nem szüntetik be a szektor állami támogatását.

Kvótákat azonban nem szabnának meg, elkerülendő az egyes kínai felsőruházati cikkekre tavaly kiszabott kvóták okozta kereskedelmi vitákat és kiskereskedői tiltakozásokat.

Az intézkedést kritizálók szerint így is áremelkedéshez vezetne egy ilyen lépés, az uniós illetékesek szerint azonban ez nem volna több, mint 1 euró páronként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×