eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Gáztározók 150 milliárdért

A földgáz biztonsági készletezésről szóló törvény április elsején lép hatályba. A törvény alapján megépülő földalatti gáztározók költsége 150 milliárd forint lesz.

Alig több mint 1 forinttal emelkedhet a lakossági gáz ára köbméterenként azt követően, hogy 2010-ben átadják a földalatti gáztárolókat.

A gazdasági tárca helyettes államtitkára a Gascom 2006 konferencián elmondta: a kőolaj készletezés mintájára, a földgázszolgáltatók és kereskedők kötelező részvételével alakul majd meg a Magyar Szénhidrogén Készletezők Szövetsége.

1,2 milliárd köbméteres földalatti tároló

A szervezetnek 2010-re kell létrehozni a sokat emlegetett 1,2 milliárd köbméteres földalatti tárolót, amelyben már 2009-is legalább 300 millió köbméternyi földgázt kell betárolni - közölte Hatvani György.

A költségeket 150 milliárd forintra becsülik. Ennek fele a betárolandó földgáz ára, a többi a tároló kialakítására és az egyéb költségekre megy. A kiadások a gáz árába épülnek be.

Éppen ezért a gázár 2 százalékos emelésére lesz szükség, ami 60 forintos fogyasztói árból kiindulva 1 forint 20 filléres áremelést jelent majd 2010-től.

A stratégiai tároló megvalósítására a szövetség írja ki a pályázatot.

Hitelből vásárolnak

A szervezet hitelből vásárolja meg a készletet, de azok felhasználásáig csaka kamatokat fizeti, a tőkét az értékesített gáz bevételéből törlesztik. A hitel fedezete a készletben lévő gáz lesz.

A stratégiai készletezés átláthatóságát és ellenőrzését a gazdasági és a pénzügyi tárca az energiahivatal képviselőivel közösen végzik el.

Harvani György elmondta, hogy a térség biztonságos ellátását szolgálná a Nabucco vezeték megépítése, de a projekt megvalósítása egyelőre áll. Elsősorban Törökország miatt, aki meghatározó szerephez ragaszkodik a programban. Az államtitkár szerint emellett vizsgálják az adriai cseppfolyós földgázterminál létesítésének lehetőségét is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×