eur:
395.45
usd:
365.52
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Õsztől: adóemelés, drágább élelmiszerek?

Az ország pénzügyi egyensúlyát teszi kockára a nyáron hivatalba lépő új kormány, ha szeptemberig nem teszi meg a szükséges megszorító intézkedéseket - mondta az InfoRádiónak a Kopint-Datorg kutatási vezérigazgató-helyettese. Palócz Éva szerint ennek egyik útja az élelmiszerek 15%-os áfájának 20%-ra történő emelése, másrészt az államigazgatás átszervezése lesz.

Még idén 20%-ra kellene emelni a jelenleg 15%-os általános forgalmi adóval rendelkező termékek terhét – állította a Kopint-Datorg kutatási vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban.

„Ez benne van a levegőben. Ez gyakorlatilag kompenzálná az év eleji áfa-csökkentés hatását. Így jönne létre az egykulcsos áfa” – mondta Palócz Éva, aki közölte: ez elsősorban az élelmiszereket érinti.

Két hónap a megfelelő lépésekre

A szakember szerint a várhatóan nyár elején hivatalba lépő új kormánynak szeptemberig két hónapja lesz a megfelelő lépések megtételére, hiszen a hónap első napjára nemcsak hihető, konkrét lépésekkel alátámasztott konvergencia-programot kell benyújtani az Európai Bizottságnak, hanem bizonyos kezdeti lépésekkel azt alá is kell támasztani.

Ráadásul a külföldi befektetők még az európai tisztviselőknél is árgusabb szemekkel figyelik a magyarországi eseményeket – állította Palócz Éva, aki emlékeztetett arra, hogy a befektetők már eddig is figyelmeztetésekkel jelezték, hogy szeretnék látni, amint megkezdődik a magyar államháztartás rendbetétele.

A Kopint-Datorg kutatási vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy jelentős megtakarítások és nagyon nagy bevétel növekedés az év hátralévő részében már nem képzelhető el.

Hatalmas a tét

Nagyon nagyot kockáztatna a kormány, az ország pénzügyi egyensúlyát tenné kockára, ha ezt nem lépné meg – figyelmeztetett Palócz Éva, aki szerint pár száz milliárdos megtakarítás érhető el.

„Kevesebb minisztérium és kevesebb hivatal kell. Nem biztos, hogy ehhez embereket kell elbocsátani, mert jelentős összeget lehet megtakarítani a kormány mellett működő számlás tanácsadók szerződésének megszüntetésével” – fogalmazott a Kopint-Datorg kutatási vezérigazgató-helyettese.

Palócz Éva az InfoRádió Aréna című műsorában jelezte: ha az önkormányzati választások miatt a kormánynak nem lesz minderre (politikai) ereje, az nagyon súlyos következményekkel járhat, hiszen a tét nagy és mivel az új hitelek 90%-át a külföldi befektetők nyújtják, már nem lehet az elmúlt évek halogató taktikáját követni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×