eur:
395.45
usd:
365.45
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Olajdollárok: milyen sok a nagyon sok?

A világ három legnagyobb olajcége tavaly összesen 81,44 milliárd dollár nyereséget produkált. Ez valamivel több, mint a fele a magyar GDP-nek és egy kicsit kevesebb, mint az Egyesült Államok éves társadalombiztosítási kiadása.

Tavaly 45 dollárról 70 dollárra ugrottak a hordónkénti olajárak. Ez visszafogta a világgazdaság növekedését, szitkozódtak miatta az autósok, de a legnagyobb olajcégek kifejezetten jól jártak.

Egy hét leforgása alatt a három legnagyobb cég is nyilvánosságra hozta 2005-ös eredményeit. Az Exxon Mobil nyeresége 36,16 milliárd dollár volt, a Shellé 22,94 milliárd, a BP-é pedig 22,34 milliárd.

Az Exxon úgy érezte, a hatalmas profit magyarázatra szorul, különösen azért, mert szeretnék
megakadályozni azt, hogy a washingtoni kormány engedjen az egyre hangosabb követeléseknek, hogy vessenek ki különadót az olajmultikra.

A nyereségadatok önmagukban valóban hatalmasak, ráadásul a BP – amely ma hozta nyilvánosságra eredményeit – még azt is közölte, hogy a tavalyi hurrikánok okozta károk nélkül lényegesen magasabb lett volna a profitja.

A hatalmas számokat azonban jórészt az magyarázza, hogy maguk a cégek is óriásiak. Árbevétel-arányosan már egyáltalán nem ilyen kiugróak az adatok: ilyen szemszögből az Exxon 2004-es profitja az árbevétel 9,8 százaléka, szemben például a Citigroup bankcsoprt 15,7 százalékával, a Marlborót (is) gyártó Altria 22 százalékával vagy a Merck gyógyszergyár 25,3 százalékával.

A Fortune 500-as listáját a 2004-es nyereség szerint az Exxon vezette, de az árbevétel-arányos nyereség tekintetében mindössze a 127 helyre futotta.

Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×