eur:
394.26
usd:
364.41
bux:
73439.06
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

MOL részesedést vett a Lukoil?

Egy moszkvai lap azt latolgatta hétfői számában, hogy a Lukoil megszerezhette a Mol egy részét, de az orosz piacvezető olajvállalatnál az MTI érdeklődésére cáfolták, hogy konkrét tervük lenne magyar partnercégük bizonyos hányadának megvételére.

A Vedomosztyinak az adott okot a találgatásra, hogy a Lukoil társtulajdonos-alelnöke, Leonyid Fedun fontos felfedezésekről és beszerzésekről beszélt a múlt hét végén. Az orosz üzleti lap szerint a felfedezés egy gazdag lelőhely a Kaszpi-tenger orosz szektorában, a beszerzés pedig egy feldolgozó vagy értékesítő üzletrész Kelet-Európában.

A Lukoil már rendelkezik egy-egy finomítóval Romániában és Bulgáriában. Magyarországon tavaly a benzinkutak 5 százalékát üzemeltette, miután felváltotta a hatóságilag tönkretett YUKOS-t a Mol fő szállítójaként, tízéves szerződést kötve vele évi ötmillió tonna olaj szállítására.

A Vedomosztyi felidézte, hogy a Lukoil a múlt év végén sürgette az orosz vezetéküzemeltető Transneftnél a Szlovákia és Magyarország számára tervezett szállítókapacitások növelését, és Vagit Alekperov Lukoil-vezér többször találkozott Hernádi Zsolt Mol-vezérrel. A pozsonyi Slovnaft finomító a Mol tulajdonában van, és a magyar cég vásárol számára olajat.

A Lukoil a múlt év második felében tárgyalásokat folytatott a magyar hatóságokkal és a Mol vezetőségével részesedés vásárlásáról a magyar cégben, mondta egy magyar vállalatvezető a Vedomosztyinak, amely most már egyenest azt vélte megsejteni, hogy a Fedun által beharangozott szuperbeszerzés nem más, mint a Mol.

A Lukoil sajtószolgálatánál hétfőn mindenesetre cáfolták, hogy az orosz cégnek jelenleg konkrét terve lenne egy bizonyos Mol-hányad megszerzésére, bár megerősítették: számos üzleti lehetőséget vizsgálnak a kelet-közép-európai piacon.

A Lukoil bejelentette, hogy részt vesz a NIS szerb olajmonopólium privatizációs árverésén, esetleg a ConocoPhillipsszel közösen, emlékeztettek moszkvai megfigyelők.

Fedun megerősítette a Lukoilnak azt az előrejelzését, amely szerint az idén mintegy 4 százalékkal növeli olajbányászatát és 40 százalékkal gázkitermelését, és ötmilliárd dollár értékű beruházást tervez, nem számítva új vagyonrészek vásárlását.

Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 30. 08:43
×
×
×
×