eur:
386.08
usd:
355.4
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Kevesebb bort ajánlottak fel a kunsági termelők a vártnál

A kunsági borvidéken az idén feleannyi szőlő termett, mint tavaly, ezért az előzetesen jelzettnél kevesebb bort ajánlanak fel a termelők krízislepárlásra - közölte a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára.

Kovács László emlékeztetett: Magyarország félmillió hektoliter borra kért és kapott krízislepárlási lehetőséget az Európai Uniótól, amelyből 170 ezer hektoliterrel részesedett volna a kunsági borvidék.

Hozzátette: a felmérésekből kiderült, hogy a kisebb termés és a növekvő borexport miatt ezt a kvótát nem tudják kihasználni, mert csak 50-60 ezer hektoliter bort ajánlottak fel a termelők.

A Pest, Bács-Kiskun, Szolnok és Heves megye Alföldhöz tartozó részeit magában foglaló kunsági borvidék 107 településével, 66 hegyközségével és 28 ezer tagjával a 22 magyarországi borvidék közül a legnagyobb.

A több mint 80 ezer hektár borvidéki területből csaknem 28 ezer hektár tartozik a kunságihoz. A borvidéken egy átlagos évben 1,5-2 millió hektoliter bort állítanak elő.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 07:45
×
×
×
×