eur:
387.33
usd:
356.58
bux:
68046.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Az EP elfogadta az Unió 2006-os költségvetését

Az Európai Parlament (EP) csütörtöki ülésén elfogadta az Európai Unió jövő évi költségvetési tervét, amelynek kerete 111 milliárd 969 millió euró, azaz a 25 tagország bruttó hazai termékének (GDP) 1,09 százaléka.

Egyes tisztségviselők szerint ez pozitív jelzés az EU vezetői számára ahhoz, hogy meg tudjanak állapodni az unió 2007-2013 közötti költségvetéséről.

Ez a 2006-os keret az EP, az Európai Tanács és az Európai Bizottság közötti december eleji kompromisszum eredménye. A tanács kezdetben 111,4 milliárd eurós keretet akart, de a parlament ezt kevésnek ítélte, ezért a jövő évi költségvetésről tartott szavazás októberi első olvasatában 115,4 milliárdot hagyott jóvá.

A 2006-os költségvetés kérdése nincs összefüggésben a 2007-13-as büdzsé kérdésével, amelyről a csütörtökön Brüsszelben kezdődő EU-csúcsértekezletnek kell döntenie, és a vita súlyossága tekintetében eltörpül amellett.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Lantos Csaba: a kínaiak a nukleáris kutatás-fejlesztésben, és egy új erőmű helyszínében is segítenek

Lantos Csaba: a kínaiak a nukleáris kutatás-fejlesztésben, és egy új erőmű helyszínében is segítenek

A múlt heti kínai elnöki látogatás nyomán aláírt megállapodások egyike azt tartalmazza, hogy kínai mérnökök bevonásával keresi Magyarország a megfelelő helyszínt egy új szivattyús tározós erőműhöz, emellett nukleáris kutatás-fejlesztési, képzési együttműködéseket is kötöttek – jelezte a hirado.hu-nak adott interjúban Lantos Csaba. Az energiaügyi miniszter elárulta, hogy az új otthonfelújítási támogatási programnak május végén indul el a saját honlapja, és júniustól lehet majd igényelni a forrást az MFB Pontok hálózatában. Az interjúban szóba került az MVM rekordnyeresége is, és a miniszter méltatta a cégcsoport vezérigazgatóját is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×