eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Mire jó az új konvergencia program?

A gazdasági miniszter szerint a kormány elkötelezett a szerdán elfogadott konvergencia program végrehajtása és az euró 2010-es bevezetése mellett.

Benyújtotta az Európai Uniónak a módosított magyar konvergencia programot a kormány.

Eszerint 2008-ban a nyugdíjreform figyelembevételével 2,9 százalék lesz a GDP-arányos államháztartási hiány, az államadósság mértéke 60 százalék alá csökken. Ez azt jelentené, hogy Magyarország 2008-ra teljesíti a maastrichti kritériumokat, és 2010-ben bevezetheti az eurót.

A gazdasági és közlekedési miniszter az InfoRádióban kijelentette: a kormány elkötelezett az új program mellett, ugyanakkor tisztában van azzal, hogy ez jelentős erőfeszítéseket követel az országtól.

Kóka János elmondta: az ország előtt négy kihívás áll, az adó és az államháztartási hiány csökkentése, az autópálya-építés, valamint a bérek és nyugdíjak növelése. A miniszter szerint a célok megvalósítását négy "eszköz" segíti: az erőteljes gazdasági növekedés, a bürokrácia leépítése, a privatizáció folytatása és az uniós fejlesztési pénzek.

Barcza György, az ING Bank elemzője az InfoRádióban úgy vélte: a piacot megnyugtatta az eurócsatlakozási céldátum megerősítése, azonban meglehetősen kicsi az esélye a közös pénz 2010-es bevezetésének. Szerinte ennek legvalószínűbb időpontja 2013 vagy 2014.

A Fidesz végrehajthatatlannak tartja a módosított konvergencia programot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×