eur:
399.12
usd:
366.89
bux:
87872.68
2025. március 16. vasárnap Henrietta
Nyitókép: Pixabay

Svédasztalos fogadás, ezt a három ételt sose válassza

A svédasztalos fogadásokon felsorakoztatott ételek némelyike az ételmérgezéseket okozó baktériumok melegágya.

A terülj, terülj, asztalkám jellegű vendéglátásnál veszélyt rejt magában, hogy a tálaláshoz szükséges kanalakat sokan összefogdossák, és nem biztos, hogy tiszta kézzel. Az ételdarabok, morzsák átkerülhetnek az egyik ételről a másikra, ami a különféle ételérzékenységben szenvedőknek okozhat problémát - írja a divany.hu.

Sokszor azt sem lehet tudni, hogy a kolbász vagy a rántotta mióta melegszik a hőtárolós edényekben. Néhány étel, amelyet jobb elkerülni.

Majonézes saláták

Ha nem megfelelő hőmérsékleten tárolják a majonézes salátákat, könnyen megromolhatnak, emiatt jobb kerülni ezeket a hideg ételeket. Ráadásul nem lehet egykönnyen meghatározni, pontosan miből is készültek.

Nyers zöldségek, gyümölcsök

A nyers zöldségek és gyümölcsök ott vannak az E. coli baktérium által leggyakrabban fertőzött ételek listájának élén. Itt is a tárolás, pontosan a hőmérséklet lehet a ludas.

A gyümölcsök közül különösen veszélyes a sárgadinnye, mert a felületén könnyen megtapad a szalmonella - teszi hozzá a lap.

Közös használatban lévő szószok, öntetek

A fogadásoknál vagy az "all you can eat" rendszerű étkeztetésnél viszonylag sok mosatlan kéz érinti meg a svédasztalra kitett ketchup-, mustár- vagy majonézadagolók pumpáját. A kis tálkákban kihelyezett öntetek is számos veszélyt rejtenek, mert sokan a saját kanalukkal nyúlnak bele, de még ennél is rosszabb, ha az ujjukkal kóstolják meg, így sok kórokozó vagy egyéb szennyeződési is belekerülhet az ételbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.03.17. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem professzor emeritusa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×