A terülj, terülj, asztalkám jellegű vendéglátásnál veszélyt rejt magában, hogy a tálaláshoz szükséges kanalakat sokan összefogdossák, és nem biztos, hogy tiszta kézzel. Az ételdarabok, morzsák átkerülhetnek az egyik ételről a másikra, ami a különféle ételérzékenységben szenvedőknek okozhat problémát - írja a divany.hu.
Sokszor azt sem lehet tudni, hogy a kolbász vagy a rántotta mióta melegszik a hőtárolós edényekben. Néhány étel, amelyet jobb elkerülni.
Majonézes saláták
Ha nem megfelelő hőmérsékleten tárolják a majonézes salátákat, könnyen megromolhatnak, emiatt jobb kerülni ezeket a hideg ételeket. Ráadásul nem lehet egykönnyen meghatározni, pontosan miből is készültek.
Nyers zöldségek, gyümölcsök
A nyers zöldségek és gyümölcsök ott vannak az E. coli baktérium által leggyakrabban fertőzött ételek listájának élén. Itt is a tárolás, pontosan a hőmérséklet lehet a ludas.
A gyümölcsök közül különösen veszélyes a sárgadinnye, mert a felületén könnyen megtapad a szalmonella - teszi hozzá a lap.
Közös használatban lévő szószok, öntetek
A fogadásoknál vagy az "all you can eat" rendszerű étkeztetésnél viszonylag sok mosatlan kéz érinti meg a svédasztalra kitett ketchup-, mustár- vagy majonézadagolók pumpáját. A kis tálkákban kihelyezett öntetek is számos veszélyt rejtenek, mert sokan a saját kanalukkal nyúlnak bele, de még ennél is rosszabb, ha az ujjukkal kóstolják meg, így sok kórokozó vagy egyéb szennyeződési is belekerülhet az ételbe.