eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel
Man mowing the grass with a manual petrol lawnmower.
Nyitókép: Getty Images/ Catherine Falls Commercial

Mikor legyen az utolsó? Amit az őszi fűnyírásról kevesen tudnak

Hamarosan eljön az utolsó fűnyírás ideje. Bár sokan rajta szokták hagyni a levágott füvet a gyepen, ez nem a legjobb megoldás. Különösen nem az ősszel, az utolsó fűnyírás alkalmával.

Először is ősszel érdemes a nyári magassághoz képest 1-2 cm-rel alacsonyabbra nyírni, de így sem érdemes 4 cm-nél rövidebb vágást végezni. A „rövid” szálak statikailag jobban ellenállnak a felületi terhelésnek, így jobban viseli az ember lábnyomát, vagy a hótakaró súlyát.

Mikor legyen az utolsó?

Az elmúlt 15 év átlagát nézve az utolsó fűnyírás November első harmadánál (10. napja és környéke) időszerű.

Az utolsó fűnyírást érdemes úgy ütemezni, hogy a vágást követő napokban már az időjárás ne késztesse újabb növekedésre, de 2-3 napon belül fagy se érje. Amennyiben elsietjük az „utolsó” nyírást, akkor a vágás után kinövő szálak a hó hatására könnyen megtörhetnek, vagy a teljes felület megnövekedése befülledéshez vezethet. Ha későn nyírunk a vágási sérülések nehezen gyógyulnak, illetve hajtásvégi visszafagyás sárgás, fátyolos elszíneződésként jelenik meg - írja a pazsitdoktor.hu.

Mi legyen a lenyírt fűvel?

A nyesedéknek a földre kell hullani, tehát érdemes egy gyeplazítással előkészíteni a felületet. A nyesedék nagysága jobb, ha nem haladja meg az 1cenit hosszúságot, tehát

nem arról van szó, hogy az utolsó fűnyírást gyűjtő kosár nélkül kell végezni, mert az így szétszórt füvek nagyobbak lesznek, így a pázsit tetején landolnak, ami lebomlása során megbetegíti az alatta lévő egészséges füveket, ezáltal foltossá és lyukassá válik tavaszra.

Amennyiben a fűnyírógép nem rendelkezik mulcsozó funkcióval úgy érdemes csinálni, hogy a fűnyírót a szokásos 5 cm-es magasságon használjuk, majd ezt követően érdemes 1cm-rel alacsonyabbra állítani a fűnyírót és gyűjtőkosár nélkül végigtolni az előzőre merőleges irányban. Így az 1 cm-nél nem hosszabb nyesedékek valóban eljutnak a földig és a tél folyamán lebomlanak tápanyagot adva a gyepednek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×