eur:
400.88
usd:
367.19
bux:
74260.47
2024. október 14. hétfő Helén
Nyitókép: Pixabay

Ennek az energiaitalos változtatási javaslatnak az egész EU-ra hatása lehet

Az Európai Unió számos tagállamában mutatkozik igény legalábbis ajánlások megfogalmazására az energiaitalok fogyasztásával kapcsolatban. Ebben is segíthet egy magyar kezdeményezésű aláírásgyűjtés.

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága (PETI) napirendre vette a Berencsi Péter magánszemély által benyújtott, fiatalokra vonatkozó energiaital-tilalmat. A petíciós bizottság feladata, hogy ne bírósági úton orvosolja az uniós szabályozásokkal kapcsolatban felmerülő legitim aggályokat, és visszajelezzen a petíció benyújtójának az ügy menetéről – írja a hvg.hu.

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy minimálisan egymillió aláírást kell összegyűjteni legalább hét tagállamból, s ha ez megtörténik, akkor az Európai Bizottságnak is foglalkoznia kell a kérdéssel. Vagy jogszabály-javaslatot kell előterjeszteniük, vagy pedig meg kell indokolniuk, hogy miért nem teszik ezt.

Ariane Vender Stappen, az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának főosztályvezető-helyettese ismertette a magyar személy által benyújtott petíciót.

A Berencsi Péter által benyújtott indítvány célja, hogy

európai jogszabály tiltsa a 18 éven aluli fiataloknak az energiaital-vásárlást, hasonlóan a dohánytermékekhez és az alkoholtartalmú italokhoz.

A petíció kezdeményezője szerint „az egészség védelmének kritikus fontosságát és a gyermekek egészségének védelmét, amelynek minden társadalom számára prioritást kell jelentenie.”

Az ülésen Ariane Vender Stappen elmondta, hogy a Bizottság 2013-ban és 2015-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságtól (EFSA) kért be a fiatalok energiaital-fogyasztását felmérő adatokat és azóta fel is tüntetik a termékek csomagolásán, hogy az magas koffeintartalmú, és túlzott fogyasztása nem ajánlott.

Taurin és társai

Az EFSA az élelmiszerekkel kapcsolatos kockázatokról nyújt független szakvéleményt és célja, hogy segítse az európai jogalkotás megalapozott döntéshozatalát. Szakvéleményüket a hvg.hu is kérte a témában. Az EFSA kríziskommunikációs referense úgy reagált, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Bizottság által elfogadott szakmai álláspont, hogy a „taurin- és D-glükuronolakton-expozíció nem jelent biztonsági kockázatot”, még rendszeres fogyasztás mellett sem.

Luca elmondta, hogy a korábbi vizsgálatokból kiindulva exponenciálisan növekszik a fiatalok körében az energiaital-fogyasztás, bár a válaszokban is csak a 2011-es felmérések eredményeit dolgozta fel. Hozzátette azonban, hogy bár 2009-ből származik a hatóság utolsó felmérése a taurin és a D-glükurono-γ-lakton biztonságosságát illetően, az energiaitalokat általában, a többi összetevővel együtt, nem vizsgálták be soha.

Az évszámokkal való dobálózás láthatóan a PETI ülésén sem volt a legjobb érv, hiszen közel 10 éves adatokról van szó, és a szabályozás gyakorlatilag egyetlen figyelmeztető mondatban kimerül – olvasható egyebek mellett.

Címlapról ajánljuk
A hannoveri villamosok HÉV-ként való használata csak végső megoldás lehet
Bolla Tibor az InfoRádióban

A hannoveri villamosok HÉV-ként való használata csak végső megoldás lehet

Hétfőn először ült össze főváros Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottsága, amelynek ülésén úgy döntöttek, megvizsgálják, hogy a múlt héten nyilvánosságra került HÉV-vonalak ritkítása ügyében a főváros tudna-e segíteni a felszabaduló régi villamosaival.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×