eur:
398.98
usd:
364.76
bux:
74011.67
2024. október 9. szerda Dénes
Nyitókép: Pixabay

Megnyitják kapuikat a látogatók előtt a hazai erőművek

Már lehet regisztrálni az Erőművek Éjszakája október 25-i programjaira. Az ötödik alkalommal megrendezett eseményen több mint félszáz energia- és távhőtermelő, valamint közműszolgáltató mutatja be tevékenységét a látogatóknak az ország több tucat településén.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az idén ötödik alkalommal szervezi meg az Erőművek éjszakáját, október 25-én különleges helyszínek és egyedülálló programok várják a látogatókat az ország több mint 60 pontján. A részvétel ingyenes, de regisztrálni kell az esemény honlapján.

A rendezvény célja, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy a környezet védelme érdekében érdemes tudatosan bánni az erőforrásokkal.

Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője az InfoRádióban elmondta: az idei Erőművek éjszakáján országszerte 62 helyszínen, mintegy 5000 látogatói helyre lehet regisztrálni. Ezt mielőbb érdemes elintézni, mert a korábbi tapasztalatok szerint hamar betelnek a helyek.

Bejárhatók lesznek a legnagyobb vízerőművek, a gázerőművek, a legkorszerűbb biomassza fűtőművek, víztározók és víztornyok, és meg lehet ismerkedni az atomenergia működésével is. A villamosenergia- és a távhőtermelés, a víziközműszolgáltatás és a hulladékgazdálkodás műszaki hátterének megismerése elősegíti a szemléletváltást, ami hosszú távon hozzájárul a hatékony és környezettudatos energiafelhasználáshoz. Nyitva lesz a bükkábrányi bánya is, ahol a felszíni bányaművelés rejtelmei ismerhetőek meg.

A látogatók szakértő idegenvezetők segítségével ismerhetik meg az erőművekben, a fűtőművekben, a víziközmű-szolgáltatóknál és a hulladékfeldolgozó üzemekben zajló munka érdekességeit és a berendezések működését. Bár a rendezvény neve éjszakai programokat sejtet, inkább délutáni időpontokról van szó.

"Ezek az intézmények veszélyes üzemek, ezért a résztvevőket arra kérjük, vegyék komolyan azokat a szabályokat, amiket a kísérőik mondanak majd nekik" - kérte Scherer Zsolt, felhívva a figyelmet arra is, hogy

az erőművek korhatárt szabhatnak a látogatáshoz, előfordulhat, hogy kisgyerekeket nem fogadnak.

Erről a regisztrációnál lehet tájékozódni. (A teljes interjút a cikk végén meghallgathatják.)

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) ebben az évben is csatlakozik az Erőművek éjszakája programjaihoz, és a rendezvénnyel egy napon, október 25-én rendezi meg a Távhőszolgáltatás napját. Orbán Péter, a MaTáSzSz főtitkára a közleményben kiemelte, a megújuló energia került az idei évben a középpontba. A szövetség kiemelt célja a hazai távhőellátás zöldítése, amelyben jelentős szerepe van a biomasszának, a geotermikus energiának, a hulladéknak és az ipari és technológiai folyamatokból keletkező hő hasznosításának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×