eur:
399.4
usd:
363.8
bux:
74306.62
2024. október 8. kedd Koppány
A strong thermal emission velocity enhancement, a rare aurora-like phenomenon named a STEVE in 2016 by scientists in Canada, can be seen over Bamburgh castle, in Northumberland on the North East coast of England. The atmospheric optical phenomenon is caused by a flowing ribbon of hot plasma breaking through into the earths ionosphere, appearing in the sky as a purple, red and white arc. Picture date: Sunday November 5, 2023. (Photo by Owen Humphreys/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: Owen Humphreys/PA Images via Getty Images

Lenyűgöző felvételeken a sarki fény, néhol Steve is csatlakozott - videó, fotó

A Nap erős geomágneses kitörése érte el a Földet, ez tette lehetővé, hogy Magyarországról is látni lehessen a felderengő sarki fényt.

Újabb erős geomágneses vihar érte el bolygónkat, ami nem is csoda, tekintve, hogy a napfolttevékenység a maximumához közelít. Ez volt az idei tizenhetedik sarki fény - jegyezte meg az Időkép, mely fotókat és videókat is közölt a jelenségről.

Karcag (fotó: Olajos Sándor/Időkép)
Karcag (fotó: Olajos Sándor/Időkép)

Nagy-Britanniában még egy légköri jelenség csatlakozott a látványhoz: a STEVE vagy Steve (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement) kialakulásának módját egyelőre nem ismerik. Úgy jelenik meg, mint egy nagyon keskeny szalag vagy ív, ami több száz vagy akár több ezer kilométer hosszú is lehet, általában kelet-nyugati irányban. Többnyire 20-60 percig látható, lilás vagy pirosas színben, gyakran a sarki fénnyel egy időben, de nem ugyanazon okból.

A BBC cikke szerint Steve hétfőn Skócia és Anglia északkeleti részén tűnt fel, míg az északi fény egészen olyan déli településekig látható volt, mint Buckinghamshire és Norfolk.

A "Steve" nevet egyébként egy auróramegfigyelő, Chris Ratzlaff fotós javasolta a "Túl a sövényen" című animációs filmvígjáték alapján, amelyben a szereplők választották ezt a nevet egy félelmetes ismeretlen valami számára. Később, hogy a szélesebb körben elterjedt név megmaradhasson, létrehozták a Strong Thermal Emission Velocity Enhancement angol kifejezést, amit a NASA is elfogadott.

A sarki fény intenzitása Norvégiában, a sarkkör környékén is izgalmas látványt nyújtott:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lofoten (@lofoten) által megosztott bejegyzés

(A nyitókép illusztráció: a Steve jelenség Anglia északkeleti partjainál, Northumberlandben, a Bamburgh kastély fölött 2023 novemberében.)

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Strasbourgban: az EU-nak változnia kell - cikkünk frissül

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell" - cikkünk frissül

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Tartson velünk, cikkünk folyamatosan frissül!

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×